Foto: Henrik Montgomery/TT

1 250 personer föreslås få göra högskoleprovet i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Blinka inte. För då kan det vara för sent. Årets anmälan till det omdiskuterade högskoleprovet kan komma att lösas genom först till kvarn-principen.

Högskoleprovet är tänkt att genomföras den 25 oktober, men färre än vanligt kommer att få delta.

För att få en chans att skriva behöver man vara snabb med anmälan. När platserna väl fyllts är det stopp, enligt regeringens tillsatte samordnare Peter Honeths underlag som Ekot i Sveriges Radio var först att rapportera om.

TT har även tagit del av underlaget, där Peter Honeth redogör för hur först till kvarn-principen skulle fungera i praktiken: ett maxantal i antalet anmälningar till provet per lärosäte. I Uppsalas fall ska det röra sig om 1 250 personer. Men inget är bestämt ännu.

– Det blir klart antingen i morgon eller på måndag, säger han till TT.

Endast de som inte gjort provet tidigare

Tidigare har det sagts att högskoleprovet bara ska få skrivas av ett begränsat urval personer — de som inte har ett giltigt provresultat. Det gäller även i Peter Honeths underlag.

Enligt Peter Honeths underlag borde anmälan till provet öppna den 25 september och stänga den 1 oktober, uppger Universitets- och högskolerådet på sin hemsida.

UHR vill inte uttala sig ytterligare i nuläget.

– Vi väntar på ett klart besked från regeringen innan vi ger några kommentarer, säger UHR:s pressansvarige Åke Lernfalk till TT.

Tips till dig som eventuellt ska göra provet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.