Arkivbild. 16-åringen döms för att vid två tillfällen ha tvingat till sig sexuella handlingar av skolkamrater på en högstadieskola i Uppsala. Foto: TT/Montage

16-åring döms för våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-åring som stått åtalad misstänkt för två fall av våldtäkt mot barn på en högstadieskola i Uppsala dömdes under tisdagen av Uppsala tingsrätt.

Enligt tingsrätten har den 16-åriga pojken vid två tillfällen puttat eller knuffat in flickor på toaletter på en högstadieskola och sedan pressat dem till att utföra sexuella handlingar.

Läs mer: 16-åring misstänks för två våldtäkter mot barn

SKOLVÅLDTÄKTER I UPPSALA

Den 16-åriga pojken har under rättegången nekat till anklagelserna och har bland annat hävdat att han inte befunnit sig på platserna. Under tisdagen kom domen mot 16-åringen som döms till sluten ungdomsvård för två fall av våldtäkt mot barn.

Våldtäkt mot barn

På grund av att båda flickor var under 15 år dömer tingsrätten 16-åringen för två fall av våldtäkt mot barn. Påföljden för brotten bedöms enligt tingsrätten vara fyra månaders sluten ungdomsvård. 16-åringen ska även betala 230.000 kronor i skadestånd. Han döms även för inblandning i en gruppmisshandel i januari.

– Jag kan konstatera att tingsrätten har delat min bedömning. Jag pläderade för ett något högre straff men på det stora hela är jag nöjd, säger åklagare Karin Koci.

Överklagar

Den 16-åriga pojkens försvarare, advokat Anders Wallin, kommer att överklaga domen och menar att bevisläget varit svagt.

– Min klient menar att domen är felaktig och att han är oskyldig.

Kommer ni att överklaga?

– Min uppfattning som försvarare är att bevisningen är för svag för en fällande dom, men det är en domstol som gör den bedömningen och därför vill vi att domen prövas i en högre instans, säger försvarare, Anders Wallin.

Utredningstid

Åtalet mot pojken väcktes först den 2 december 2016, trots att den första våldtäkten ägde rum i mitten på januari. Under utredningstiden begick den 16-åriga pojken ytterligare en våldtäkt på högstadieskolan i Uppsala.

Den långa utredningstiden har enligt åklagaren berott på knapphändiga resurser och att ett flertal utredningsåtgärder har samordnats.

Läs mer: Hotbild riktad mot skolans personal

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SKOLVÅLDTÄKTER I UPPSALA

Mer i ämnet