”Han fick folk att öppna upp sig”, säger Adams styvpappa Robin Törnqvist. Foto: Privat/Pontus Stark/SVT

Adam, 20, knivhöggs till döds – nu berättar familjen om sorgen

Uppdaterad
Publicerad

Han drömde om att resa, sedan utbilda sig till läkare. Men det kommer 20-årige Adam Grinde aldrig att göra.

I maj knivhöggs han till döds i centrala Uppsala.

– Vi väntar fortfarande på att han ska komma hem, säger styvpappan Robin Törnqvist.

Det är maj, fredag har precis blivit lördag, när Adam Grinde och ett par vänner hamnar i något form av bråk inne på restaurangen Terrassen. Enligt polisen fortsätter dispyten utanför krogen, upp längs Drottninggatan och in på Trädgårdsgatan. Där blir Adam knivhuggen och flyr.

Han segnar ned omkring femtio meter bort, på Slottsgränd intill Västgöta nation, och hittas av förbipasserade. På Akademiska sjukhuset sövs 20-åringen ned och opereras i över tolv timmar. Tre dagar senare avlider han.

Man död efter knivdåd i Uppsala

– Det är ett mörker, man lever som i en dimma, kolsvart, säger Robin Törnqvist som funnits i Adams liv sedan tio år tillbaka.

Genom Adams vänner har familjen fått en bild av vad som ska ha hänt den där natten i maj. Då de inte vill föregå utredningen väljer de att inte uttala sig om det. En man sitter häktad misstänkt för mord i väntan på åtal. Han förnekar brott.

I klippet ovan berättar Robin Törnqvist om familjens minne av Adam, den ödesdigra natten och tiden därefter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man död efter knivdåd i Uppsala

Mer i ämnet