Bengt Ågerup har gett ut skattepliktiga gåvor eller så kallade ”förbjudna lån” till kolleger. Foto: TT

Ågerups kolleger åker på stora skattesmällar

Uppdaterad
Publicerad

Bengt Ågerup, som under våren 2017 dömdes till att betala 1,2 miljarder kronor i utebliven skatt och skatteböter, har gett förbjudna lån till sina kolleger. Nu åker de på skattesmällar på totalt över 10 miljoner kronor.

Bengt Ågerup sålde medicinföretaget Q-med 2011, men åkte därefter på en kraftig skattesmäll på 1,2 miljarder kronor. Nu har Skatteverket tittat närmare på relationerna till hans kolleger och kommit fram till att de har fått skattepliktiga gåvor eller så kallade ”förbjudna lån”. Totalt rör det sig om strax över 10 miljoner kronor.

Det är totalt sex kolleger som berörs av Skatteverkets granskning, varav fyra är Uppsalabor. Enligt Skatteverket har Ågerup satt i system att utge lån från ett av hans hans företag, och sedan avskriva dem. Detta framgår efter att Skatteverket har tagit del av mejlkorrespondensen mellan Ågerup och kollegerna.

”Det känns fel”

”Jag gillar egentligen inte att känna som jag försöker sko mig och lura till mig förmåner, det är inte riktigt min grej och det känns fel” skrev en av kollegerna till Ågerup i ett mejl 2013.

En annan skriver ett mejl som svar till Skatteverket kring de förbjudna lånen:

”Beloppet jag erhöll var en privat gåva från Bengt Ågerup och utbetalades också från hans privata konto”.

Pengarna har överförts från Ågerups konto till kollegernas konton, men att det rör sig om privata gåvor anser inte Skatteverket. De menar att pengarna härstammar från arbete och därmed ska beskattas som inkomst av tjänst.

Bengt Ågerups advokat Anna Romell Stenmark kände inte till att företaget systematiskt ska ha gett ut lån som sedan avskrivits, så som Skatteverket hävdar.

– Detta rör sig om det berörda företaget och de kolleger som har tagit emot dessa lån, jag kan tyvärr inte svara på fler frågor kring det här, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.