Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Apotekschefen Viktoria Thollander berättar vad du bör tänka på för att lindra symtomen. Foto: Johan Nilsson/TT och Jesper Johansson

Allt fler känner av pollen tidigare – så klarar du säsongen bättre

Uppdaterad
Publicerad

Många pollenallergiker upplever att deras allergibesvär förvärrats och pågår under längre tid de senaste åren. Det visar en ny undersökning. En orsak kan vara mildare vintrar som förlängt pollensäsongen.

Studien, som gjorts av Kantar Sifo på beställning av Apotek Hjärtat, visar att 29 procent av de tillfrågade pollenallergikerna i Uppsala län upplever att deras symtom har förvärrats, och 31 procent uppger att allergibesvären kommit tidigare än vanligt.

– Det kan bero på klimatförändringar, att det då är olika typer av pollen som håller i sig lite längre och börjar tidigare, säger Viktoria Thollander, apotekschef i Södermanland.

Viktigt att medicinera i god tid

Apotekschefen påpekar att det i och med förändringarna i vädret är viktigt att medicinera i god tid, samt att det kan vara bra att hålla utkik efter pollenrapporterna.

I undersökningen intervjuades totalt 4 200 personer i åldern 18-79 år, varav cirka 200 i Uppsala län.

I klippet ovan får du apotekarens tre tips för att klara allergisäsongen.

Enligt den nya Sifo-undersökningen har två av fem svenskar (41 procent) upplevt symptom på pollenallergi de senaste fem åren.

En av fyra (26 procent) uppger att symptomen har förvärrats under samma period.

22 procent, eller en av fem, uppger att symptomen kommer tidigare på året, och 18 procent uppger att de blivit mer långvariga.

Fler kvinnor (33 procent) än män (19 procent) uppger att symptomen förvärrats de senaste fem åren.

Källa: Kantar Sifo via Apotek Hjärtat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.