Foto: Polisen

Amnesti ska få bort handgranater från gatan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen ska fatta beslut om amnesti för explosiva varor, rapporterar Dagens Nyheter.

Förhoppningen är att kriminella ska lämna in handgranater som är i omlopp.

– Det här är kopplat till kriminella gäng som generellt har ökad tillgång till vapen som de använder mot varandra och mot rättsväsendet. Vi måste få bort det här från våra gator, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till tidningen.

Explosion vid polishuset

År 2014 noterade polisen åtta ärenden där det förekom handgranater — att jämföra med 52 stycken förra året.

Vid 23-tiden i torsdags exploderade en handgranat utanför polishuset i Uppsala. Poliskällor uppgav för TT att den hade landat nära flera poliser, om den inte hade studsat snett.

En proposition om amnesti kan nå riksdagen i februari. Tanken är att det ska gälla i tre månader, från oktober 2018 till januari 2019.

Fakta: Vapenamnesti

Polisen har genomfört vapenamnesti vid tre tillfällen, 1993, 2007 och 2013, med syfte att minska antalet illegala vapen ute i samhället.

Amnestin har inneburit att personer under en viss tid har kunnat lämna in illegala vapen och ammunition till polisen utan att straffas.

Senaste vapenamnestin, som hölls den 1 mars till den 31 maj 2013, fick polisen in över 15 000 vapen och vapendelar samt 36 ton ammunition.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion vid polishuset

Mer i ämnet