• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Foto: TT/SVT

Avslutande rättegångsdag

Publicerad

Under tisdagen hölls den sista rättegångsdagen i det uppmärksammade målet om den misstänkta våldtäkt som ska ha sänts live på Facebook. De tre män som står åtalade sitter fortfarande häktade.

I dag hölls den sista rättegångsdagen efter den omtalade facebookvåldtäkten. Sedan slutet av januari sitter alla tre häktade, och efter dagens rättegång kom beskedet att de åtalade fortsatt blir kvar i häktet.

Kan bli tre års fängelse

En man står åtalad för medhjälp till våldtäkt och för våldtäkt. För honom menar åklagaren Pontus Melander att straffvärdet ligger på upp emot tre års fängelse.

–  Jag menar att det ligger upp emot tre år, kanske till och med lite över. Så vi har sagt minst tre år på den som står åtalad för både medhjälp och våldtäkt.

Advokaten: ”Jag är överraskad”

En andra man står åtalad för medhjälp och grovt förtal.

– Där blir straffvärdet nästan lika mycket, för det grova förtalet menar vi att straffvärdet i sig ligger på ett år, säger Pontus Melander.

Advokat Andreas Welin är överraskad över att hans klient blir kvar i häktet, som fortfarande nekar till brott.

– Jag hade nog trott att han skulle sättas på fri fot, säger Andreas Welin.

Den tredje mannen är åtalad för våldtäkt.

Mer bevismaterial

Rättegången var egentligen tänkt att avslutas redan förra veckan, men förlängdes med ytterligare en rättegångsdag eftersom åklagaren kunde ta del av mer bevismaterial.

Läs mer: Filmen från ”Facebookvåldtäkten” visas i rätten

De nya bevisen bestod i att åklagaren tagit del av filmat material från kvällen. Under dagen kommer åklagare och försvarare att hålla sina slutpläderingar och ett antal mindre åtalspunkter kommer att avhandlas.

Inför slutpläderingen sa åklagaren att han har mycket svårt att se att de tre åtalade inte kommer bli dömda

– Men det är tingsrätten som avgör det, säger åklagare Pontus Melander.

”De väljer att fortsätta”

– Det är tydligt för alla som ser det här att målsägaren är i en utsatt situation och gärningsmännen får meddelanden om det. De väljer i stället att fortsätta filma och skicka ut det till alla som är medlemmar i den här gruppen. För målsägarens del innebär det att det övergrepp som hon har blivit utsatt för kommer att leva kvar

Läs mer: Försvararen: ”Filmen påverkar inte”

Mer material

Åklagare Pontus Melander.

Enligt åklagare Pontus Melander har tillgången till ett komplett filmmaterial från kvällen ytterligare stärkt bilden av vad som hänt.

– Nu har vi fått möjlighet att se hela förloppet i ett sammanhang, vilket jag menar visar ännu tydligare att målsägaren har befunnit sig i en särskilt utsatt situation.

Läs mer: Åklagaren: Det här blir knäckfrågan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet