Foto: TT

Polisen håller presskonferens om misstänkta våldtäkten

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen kom uppgiften om att tre män hade gripits, misstänkta för att ha direktsänt på Facebook när de våldtog en ung kvinna i en lägenhet i Uppsala. Nu håller åklagaren och polisen en presskonferens om händelsen.

– Det vi inte har tillgång till är filmmaterial som visar det påstådda övergreppet, säger Magnus Berggren, vice chefsåklagare i Uppsala.

Åklagaren Pontus Mellander är upptagen med själva fallet. Istället finns Magnus Berggren på plats, som uppmanar allmänheten som möjligtvis har filmmaterial att lämna in det till polisen.

– Jag vill också uppmana människor som eventuellt har tillgång till filmmaterialet som visar övergrepp att inte sprida det vidare. Det vill jag råda alla att avstå ifrån, säger han.

Olika misstankegrad

Larmet inkom tidigt på söndagsmorgonen och polisen kunde då rycka ut till den berörda adressen. Våldtäkten ska ha skett i en lägenhet i Uppsala. Flera som tittade på direktsändningen hade anmält händelsen.

Alla tre män är i 20-årsåldern. En person är misstänkt på sannolika skäl, medan två är skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden.

En våldtäkt som filmas och distribueras på nätet innebär ytterligare brott. De tre männen kan även vara misstänkta för fler brottsrubriceringar som de inte har delgivits ännu, meddelar Magnus Berggren.

– Det initiala bevisläget är gott, men sedan återstår mycket jobb. Vi har inte tillgång till det filmmaterial på det påstådda övergreppet. Det är därför vi begär hjälp från allmänheten.

Hur männen ställer sig till anklagelserna vill inte vice åklagaren gå ut med, för att inte påverka personer som ska höras.

– Någon av dem är känd sedan tidigare av polisen, men inte för den här typen av brott, säger Magnus Berggren.

Kan vara två sändningar

Enligt vittnesuppgifter till SVT Nyheter Uppsala kan det handla om två livesändningar på Facebook. I den första ska den misstänkta våldtäkten har skett. I den andra sändningen försöker en av männen få en kvinna att säga att hon inte har blivit våldtagen. Vice chefsåklagare Magnus Berggren kan dock inte bekräfta detta eftersom allt filmmaterial inte finns tillgängligt.

I sociala medier sprids bilder på de misstänkta, och hundratals personer ska ha bevittnat själva sändningen live.

”Var väldigt hånfull”

Linda Johansson, som bor utanför Hässleholm, började titta på den andra sändningen vid 8-tiden på morgonen.

– Då satt tjejen framför kameran, medan killen som filmade försökte förmå henne att förneka att hon blivit våldtagen, berättar hon, och fortsätter:

– Han lade orden i hennes mun. Han var väldigt hånfull och skrattade genom hela filmen.

Polisen välkomnar personer som har uppgifter om direktsändningen att höra av sig på 11414.

– Man kan mejla in det till polisen, registrator.mitt@polisen.se Om man inte har möjlighet att mejla, kan man uppsöka närmsta polisstation och få möjlighet att tanka ur filmen ur sin dator eller mobil, säger presstalesperson hos polisen i Uppsala, Lisa Sannervik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.