Två personer skadades i olyckan. En av dem avled senare av sina skador. Foto: Utryckning Uppsala

Dödsolycka utreds som vållande till annans död – kördes på av polis

Uppdaterad
Publicerad

En man avled och en kvinna blev allvarligt skadad då de blev påkörda av en polis i tjänst. Fallet utreds av avdelningen för särskilda utredningar (SU). Polisen som körde bilen är fortfarande i tjänst.

Fredagens dödsolycka har överlämnats till SU, vilket alltid sker när en anställd inom polismyndigheten blir anmäld eller misstänks för brott.

Under måndagsförmiddagen har åklagare Henrik Rasmusson precis blivit tilldelad fallet.  

Dödsolyckan i Gottsunda

– Det jag vet i nuläget är att ärendet har handlagts av beredskapsåklagaren. Det betyder att det har vidtagits initiala åtgärder, men vad dessa exakt är har jag inte hunnit sätta mig in i än, säger Henrik Rasmusson.

”Vållande till annans död”

Under veckan ska han skapa sig en bild av händelseförloppet.

– Medan pågår en rättsmedicinsk undersökning och en teknisk undersökning av platsen. Det finns anledning att anta att det handlar om en brottsplats. Förhörsuppgifter samlas så klart även in, säger Henrik Rasmusson.

Brottsrubriceringen som de arbetar efter är vållande till annans död.

Polis fortfarande i tjänst

Föraren av polisbilen färdades ensam i bilen.

– Det var en hundpatrull som var inblandad i olyckan och av den anledningen färdades föraren själv, säger Lisa Sannervik, polisens presstalesperson.

Hon berättar att polisen fortfarande tjänstgör, medan utredningen pågår och att stöd har getts.

– Det är en tragisk olycka som har skett, men vi måste ändå ta hand om den personal som var inblandad i olyckan. Det kan handla om stödsamtal och avlastning för föraren, men även till den personal som kom till platsen efter att olyckan hade skett, säger Lisa Sannervik.

Så jobbar avdelningen för särskilda utredningar:

”Avdelningen för särskilda utredningar” (SU) inrättades av riksdagen som en egen avdelning inom polisen och med en chef som utses av regeringen. SU:s lokaler ligger avskilda från övriga Polismyndigheten.

SU:s utredningar ska bedrivas på ett sätt som är oberoende av påverkan från övriga polisen.

Det är alltid åklagare som är förundersökningsledare och som kan besluta vilka utredningsåtgärder som ska göras, till exempel vem som ska förhöras eller om bevismaterial ska beslagtas.

Alla anmälningar, oavsett utgång, ska utredas internt av Polismyndigheten. Det betyder att arbetsgivaren tittar på anmälan och avgör om det ska göras några åtgärder, till exempel ändrade rutiner eller disciplinåtgärder.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolyckan i Gottsunda

Mer i ämnet