Foto: TT

Dömdes i Facebookvåldtäkten – åtalas på nytt

Uppdaterad
Publicerad

21-åringen som dömdes i det uppmärksammade fallet där en våldtäkt sändes live på Facebook, står nu åtalad misstänkt för nytt brott. Åtalet gäller en grov misshandel som ska ha skett i Stadsparken förra året.

Händelsen ska ha skett natten mellan 3:e och 4:e juni förra året. Den 21-åriga mannen ska tillsammans med en till man misshandlat en person i Stadsparken i centrala Uppsala. Personen som blev misshandlad ska ha fått motta flera sparkar och slag mot både huvud och kropp, som orsakat blödningar, svullnader och tandskada.

I stämningsansökan skriver åklagaren att misshandeln anses som grov då den skett i numerärt överläge utan att målsägande haft möjlighet att värja sig och som fortsatt när personen även fallit till marken.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Dömd i våldtäktsmål

21-åringen som står åtalad för den grova misshandeln avtjänar för nuvarande ett fängelsestraff på två år och åtta månader, efter att ha dömts till det strängaste straffet för inblandningen i våldtäkten mot en kvinna, som sändes live på Facebook i slutet av april i år.

LÄS MER: Livesända våldtäkten – detta har hänt

Även en 18-årig man dömdes till ett år och fyra månaders fängelse för bland annat våldtäkt. Och en 24-åring dömdes till åtta månaders fängelse för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Överklagade dom

Alla tre fick sina straff skärpta av hovrätten, men där samtliga valde att överklaga domen till HD.

HD valde att ta upp delen som rör 24-åringens inblandning – specifikt delen gällande ”underlåtenhet att avlöja våldtäkt”. 24-åringen har även han tidigare i år åtalats och häktats på nytt för flera nya brott, bland annat för grov misshandel.

Häktad på nytt

Mannen greps efter en stor polisinsats i mitten av juni, sedan han enligt åklagaren hade riktat en kniv både mot sig själv och sina släktingar. I samband med gripandet misstänks han även för att ha lyft en kniv mot två polismän och hotat att skada dem.

24-åringen friades sedan från anklagelserna om misshandel, men dömdes för hot mot tjänsteman och ofredande.

Men straffet för den nu åtalade 21-åringen står fast.

LÄS MER: HD kommer att pröva Facebookvåldtäkten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet