24-åringen dömdes i samband med facebookvåldtäkten.

Dömdes för ”Facebookvåldtäkten” – häktad på nytt

Uppdaterad
Publicerad

En av männen som dömdes för inblandning i den uppmärksammade våldtäkten i Uppsala som sändes live på Facebook har nu häktats på nytt.

Det var i fredags kväll som en stor polisinsats genomfördes i stadsdelen Gottsunda i Uppsala. Polisen kunde senare gripa 24-åringen, som ska ha skadat en annan person med en kniv.

LÄS MER: Knivbeväpnad man gripen i Uppsala

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

I måndags häktades han misstänkt för bland annat grov misshandel och hot mot tjänsteman. Enligt åklagare Karin Koci ska 24-åringen även ha riktat kniven mot sig själv.

– Han har använt kniv mot både sig själv och andra i hans närhet. Ingen skadades allvarligt men det är ett livsfarligt tillhygge och jag anser att det handlar om grov misshandel, säger hon.

Släpptes efter domen

24-åringen dömdes i slutet av april till fängelse i sex månader för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt. I slutet av maj släpptes han på fri fot, då han suttit av två tredjedelar av sitt straff, och alltså anses ha avtjänat strafflängden i tingsrättens dom.

LÄS MER: Linda såg direktsändningen: ”Mitt hjärta brast”

Våldtäktsfallet rullades upp i slutet av januari då en livesändning i en sluten grupp på Facebook visade våldtäkten som inträffade på en adress i Uppsala. Vittnen larmade polisen som åkte till lägenheten och grep 24-åringen tillsammans med två andra män.

Polis och åklagare fick efter händelsen in delar av sändningen från vittnen, men det dröjde ända till slutet av mars innan Facebook beslutade att lämna över filmmaterialet, mitt under pågående rättegång.

Vill skärpa 24-åringens straff

En 21-årig man dömdes till fängelse i två år och fyra månader för bland annat våldtäkt och medhjälp till våldtäkt, medan en 18-åring dömdes till fängelse i ett år för bland annat våldtäkt.

LÄS MER: Livesända våldtäkten – detta har hänt

Alla tre männen överklagade domen. Det gjorde även åklagare Pontus Melander. Han anser bland annat att 24-åringen, som filmade händelserna, ska dömas till medhjälp för våldtäkt, och att hans straff skärps. Han menar dessutom att 18-åringen och 21-åringen bör dömas till längre fängelsestraff.

Hovrättsförhandlingar har hållits förra veckan, och den 28 juni kommer avgörandet i hovrätten.

LÄS MER: Samtliga överklagar ”Facebookvåldtäkten”

Åtal mot 24-åringen gällande misstankarna om bland annat grov misshandel ska väckas senast den 28 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet