Foto: SVT

Döms till fängelse efter överfallen i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Den man som har misstänkts för flera överfall i centrala Uppsala dömdes i dag för ett av dem. Domen blev ett år och tre månaders fängelse för våldtäktsförsök.

Den man, som är i 30-årsåldern, som av åklagaren har misstänkts för flera överfall i centrala Uppsala under vintern och våren dömdes idag av Uppsala tingsrätt för ett fall av våldtäktsförsök.

Mannen stod åtalad för ett av överfallen, det i Slottsbacken i mars, eftersom rätten tidigare bedömt att det inte funnits bevisning nog för att häkta honom för de andra misstankarna.

DNA

I åklagarens bevisning fanns en DNA-träff. Rätten skriver i domskälen:

”Beviskravet i brottmål har formulerats så att den tilltalades skuld ska vara ställd utom rimligt tvivel. Kravet kan också uttryckas på så sätt att det praktiskt sett ska framstå som uteslutet att den åtalade är oskyldig.”

Rätten slår även fast att kvinnans, som blev överfallen, historia är detaljrik och trovärdig. Kvinnans pojkvän blev även vittne till händelse, genom att han var i ett samtal med kvinnan under överfallet.

Våldtäktsförsöket avbröts av att kvinnan skrek och gjorde motstånd och att en annan person hann fram till platsen.

Får fängelse

Mannen får 1 år och 3 månaders fängelse. Åklagaren yrkade även på att mannen skulle utvisas, vilket dock ogillas av rätten, med hänvisning till det rådande säkerhetsläget i mannens hemland.

Han döms även att betala skadestånd till kvinnan. Mannen ska vara kvar i häktat fram tills att domen vunnits laga kraft.

Mannen har under hela utredningen nekat till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Överfallen i Uppsala

Mer i ämnet