Emelie Lamberthz tar nu initiativ till nattvandring efter helgens anmälda överfall mot en kvinna i den här gång- och cykeltunneln vid Mikaelskyrkan i centrala Uppsala. Foto: Privat/SVT

Efter överfallen – medborgarinitiativ om nattvandring

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens överfall på kvinnor i Uppsala nattetid har nu ett nytt initiativ till nattvandring startats.

Facebookgruppen Safe street 018 startades söndag eftermiddag och har i skrivande stund över 500 medlemmar. 

Emelie Lamberthz är en av administratörerna till den nya gruppen. Hon berättar att hon reagerat kraftigt på de våldtäkter och våldtäktsförsök som rapporterats om i Uppsala på senaste tiden. 

– Allting började i går när jag läste om våldtäktsförsöket natten till söndag. Jag började faktiskt gråta när jag läste det – så gjorde ett inlägg på Facebook där jag skrev vad jag tyckte och tänkte. Och föreslog att vi kunde börja nattvandra i Uppsala. Jag fick jättebra respons.

Första vandringen planeras till fredag och fem personer har anmält sig.

– Vi har köpt reflexvästar och kommer gå runt från runt elva, tolv på kvällen till tidig morgon. Vi kommer stå utanför klubbarna och fråga om ensamma tjejer vill ha sällskap dit de är på väg. Någon av oss har bil och kan också hjälpa till att köra.

Polisen misstänker samband

Under den senaste veckorna har sammanlagt fem misstänkta våldtäktsförsök skett i Uppsalatrakten. Uppsalapolisen misstänker ett samband mellan överfallen men har i nuläget ingen person frihetsberövad för dåden.

Vad hoppas ni kunna bidra med? 

– Inga fler överfall i Uppsala. En känsla av att det finns hopp i samhället – att vi medmänniskor kan göra nåt. Vi kan gå ut och synas och prata med folk och ge dem trygghet. Det är jätteviktigt. För polisen har tyvärr inte tillräckligt med resurser att synas överallt. 

Bidrar ni inte till att jaga upp stämningen i stan? 

– Nej jag tror verkligen inte att det här kommer ge ännu mer känsla av otrygghet. Det finns så många platser i stan där det inte finns så mycket folk på natten nu och då ska man kunna veta att Safe street 018 finns där. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Överfallen i Uppsala

Mer i ämnet