Klasskompisarna Albin Ljudén och Tess Freeney går sista året i gymnasiet. De är båda ledsna över att det troligtvis inte blir någon traditionell studentexamen för deras del. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Elever känner oro inför studenten: ”Stor dag i mångas liv”

Uppdaterad
Publicerad

Många elever som går sista året på gymnasiet oroar sig för studier och slutbetyg. Men det som kanske svider allra mest är att inte kunna ta studenten som vanligt.

Det finns dagar i livet som bara kommer en gång – som att ta studenten. Men i och med coronakrisen är det ingen som i dagsläget vet hur det blir.

– Jag har sett fram emot studenten så länge jag kan minnas. Det är en stor dag i mångas liv. Att inte veta hur det ska bli med den tär ganska mycket på en, säger Tess Freeney som går årskurs 3 på Lundellska skolan i Uppsala.

Coronaviruset i Uppsala

Hennes klasskompis Albin Ljudén känner samma sak.

– Det går inte att göra så mycket åt det. Jag vet att skolan jobbar på att hitta en lösning, säger han.

”Flera prov som gått jättebra”

Studierna och slutbetygen är förstås också något som oroar, men både Tess Freeney och Albin Ljudén tycker att det går ganska bra med distansundervisningen.

– Jag hade flera prov veckan innan påsklovet som gick jättebra, säger Albin Ljudén.

I klippet ovan hör du Tess och Albin prata om sina farhågor inför studentfirandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet