Foto: TT arkiv

Efter metoo: Rektorer och elever utbildas

Uppdaterad
Publicerad

Denna vecka startar en stor kampanj för att motverka sexuella kränkningar i skolan. Projektet, som heter Backa, inleds med utbildningsdagar för elever, rektorer och annan skolpersonal på 30 orter i landet.

Först ut är Uppsala, följt av Kiruna, Eskilstuna, Luleå, Norrköping och norra Göteborg. Backa-satsningen är en följd av metoo-uppropen hösten 2017 där bland andra elever vittnade om sexuella kränkningar.

Regeringen beslutade i somras att fördela 50 miljoner kronor extra till Skolverket och organisationer för att stärka arbetet mot sextrakasserier. Backa organiseras av Sveriges Elevkårer, Sveriges Elevråd, Sveriges Elevråd – Svea, Sveriges Skolledarförbund och Lärarförbundet Skolledarna.

– Genom detta unika samarbete mellan skolledarorganisationer och elevorganisationer skapar vi förutsättningar för dialog och gemensamma lösningar, kommenterar Sveriges Elevkårers ordförande Lina Hultqvist i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer