Många Björklingebor har tänt ljus för tonårspojken på platsen där hans liv togs. Foto: SVT

Efter tonårspojkens död: ”Hela Björklinge i sorg”

Uppdaterad
Publicerad

I fredags kväll dog en tonårspojke i Björklinge norr om Uppsala. En annan tonårspojke har anhållits misstänkt för mord. Den tragiska händelsen har satt orten i chock, och många sörjer pojken som miste sitt liv.

När den lilla orten Björklinge vaknade upp på lördagen hade många svårt att greppa vad som hänt. Sociala medier svämmade under dagen över av kondoleanser, och av bilder på blommor i Björklinge kyrka och ljus som tänts vid platsen där han dog.

I samhället som ligger två mil norr om Uppsala bor drygt 3 000 invånare. Här finns en alla-känner-alla-anda, och de som inte kände pojken direkt kände sannolikt någon som gjorde det. Få har lämnats oberörda.

Björklingedådet

– Han är väldigt omtyckt, av alla. Hela Björklinge var i sorg igår, säger Tobbe Hed som var vän med den avlidne tonåringen.

Ylva Andersson bor i närheten av platsen där pojken blev dödad. När hon tände ett ljus för tonårspojken var många ungdomar på plats. – Jag blev väldigt berörd då många ungdomar stod där och tände ljus och lade blommor. De stod där så lugnt och fridfullt. Foto: Privat/Ylva Andersson

”Det får inte ha hänt”

På lördagen höll både fritidsgården och kyrkan öppet för dem som ville träffas och sörja. Tobbe Hed och en grupp vänner begav sig till kyrkan och till platsen där deras vän dött för att tända ljus och dela minnen.

– Man kan inte tro att det är sant, man väntar fortfarande på ”godmorgon-snapen” från honom. Det som hänt får inte ha hänt. Inte världens bästa.

Flera av ortens butiker flaggade på halv stång under lördagen. Något som uppskattades av både Tobbe Hed och vännen Daniella Johansson.

”Väntar på att han ska komma ner till Robinas”

– Jag själv finner knappt några ord. Han var min bästa vän. Vi hade känt varandra i 11 år. Jag saknar honom något enormt. Han var som min lillebror, så det känns som att jag förlorat en familjemedlem. Jag känner mig helt tom, säger Daniella Johansson.

– Jag väntar egentligen bara på att han ska komma ner till Robinas med sin svarta moppebil. Eller att han ska skriva till mig för att han vill ses och snacka skit.

Den lokala matbutiken flaggade på halv stång under lördagen. Foto: Privat/Tobbe Hed

Även flera lokala idrottslag har under helgen hedrat pojkens minne genom att hålla tyst minut inför sina matcher samt bära svarta armbindlar.

”Tänker på familjen”

En annan som berörts av händelsen, och som också tänt ljus för tonårspojken är Ylva Andersson. Hon både bor och arbetar på en förskola i närheten av platsen där han dog.

– Våldet får inte segra! Jag jobbar med femåringar, och vi brukar gå den vägen till skogen, förbi där alla ljus och blommor är. Vad säger man till dem? Jag tänker även på familjen. Vilken sorg. Även tungt för den andra familjen.

När skolorna öppnar på måndagen har Uppsala kommun krisberedskapsgrupper på plats.

En tonårspojke anhölls som misstänkt under helgen, och på söndagskvällen meddelade polisen att han är fortsatt anhållen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Björklingedådet

Mer i ämnet