Polisen efter razziorna mot gängen: Kriminella kartan kan ritas om

Uppdaterad
Publicerad

Det kan röra på sig på Uppsalas kriminella karta i och med gripandena i måndags.

– Det är högt uppsatta personer inom narkotikahandeln som frihetsberövats vad jag förstår, det kommer alltid finnas de som vill ta deras plats, säger Martin Gunér, gruppchef Gottsundagruppen vid polisen.

Han är tydlig med att det är svårt att i det här tidiga skedet förutse vilka effekter gripandena kan ge.

Två av de personer som polisen fokuserat på i den internationell operationen ”Trojan Shield” och som båda gripits i Spanien, kommer från Uppsala. De har enligt SVT Uppsalas källor en koppling till kriminella nätverk i Gottsunda.

Operation ”Trojan Shield”

Men gripandena kommer inte strypa narkotikatillförseln på sikt då det finns så många aktörer som kan kliva in, tror Martin Gunér.

– Möjligen kan det ha viss effekt på kort sikt.

Polisingripanden mot betydande individer i de kriminella nätverken i Gottsunda kan även få andra effekter. Längre tillbaka i tiden har de ibland lett till social oro i området.

Beredskap finns för social oro

Det finns ett tätt samarbete med socialtjänsten för att känna av om något sådant skulle vara på gång.

– Beredskap finns. Men jag har inte hört något om att det ska ha påverkat lokalsamhället på det sättet alls hittills. Och jag upplever inte att vi har det klimatet i Gottsunda just nu, så jag är personligen inte så orolig just nu, säger Martin Gunér.

Hör Gottsundagreppens chef berätta mer om vilka effekter gripandena kan ha i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet