Foto: SVT-arkiv

Björklinges kranvatten är drickbart igen

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala Vatten häver rekommendationen att inte dricka det kommunala dricksvattnet i Läby, Skuttunge och stora delar av Björklinge. Endast ett mindre område i Björklinge rekommenderas att fortsättningsvis inte dricka vattnet.

Det var för ungefär tre veckor sedan som det kommunala bolaget gick ut och varnade boende i området: Drick inte vattnet. Anledningen var att prover av dricksvattnet visat på för höga halter av PAH, som bildas av organiskt material.

Nu säger sig Uppsala Vatten ha hittat orsaken till föroreningen.

Kommer från en ledning

”Slutsatsen är att föroreningen kommer från en äldre typ av gjutjärnsledning som har ett invändigt rostskydd som har skadats i samband med en vattenläcka i december. Arbetet med att byta ut ledningen inleds under de närmsta veckorna. De som berörs av ledningsbytet kommer att få mer information”, skriver man i ett pressmeddelande.

För omkring 150 hushåll i Björklinge kvarstår avrådan om att inte dricka kranvattnet. Uppsala vatten har publicerat en karta på sin hemsida där det framgår exakt vilka hushåll som fortfarande berörs.

– Det kommer att stå vattentankar utplacerade i det berörda området, säger Bertil Lustig, dricksvattenchef vid Uppsala Vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.