Såhär ser ett patientrum ut på ortopeden i hus 70 på Akademiska sjukhuset. Foto: SVT

Lyft för patienter – och personal

Uppdaterad
Publicerad

Under juni flyttar kirurg- och ortopedavdelningarna tillbaka till det nyrenoverade 70-huset på Akademiska sjukhuset. Här ska 100 enpatientrum, 10 tvåpatientrum och ny informationsteknik göra det enklare för personalen att hinna med och för patienten att vara delaktig.

Renoveringen av hus 70 på Akademiska sjukhuset i Uppsala är en del av det omfattande om- och nybyggnadsprojekt som innebär miljardinvesteringar för sjukhuset fram till 2021.

– Det har ju varit mycket fokus på 100-huset här på området. Men i det här fallet har vi faktiskt hållt budget, säger Hans-Olof Hellström, biträdande sjukhusdirektör med ansvar för lokalförsörjningsfrågor vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Framtidens Akademiska

Patienten i fokus vid nybyggnationerna

Bygget som innefattar tre etapper kommer att kosta omkring 700 miljoner kronor.

– Allt byggs för att hålla patienten i fokus men också den fysiska arbetsmiljön för personalen blir mycket bättre, säger Hans-Olof Hellström.

Bland annat så finns nu en lyft i varje rum som kan transportera patienten ända in på toaletten. Arbetsverktygen är mer lättillgängliga och ett nytt IT-system ska göra att kommunikationen mellan personal och patienter fungerar smidigare och bidrar till delaktighet för patienten.

Nicolina Wennergren, avdelningschef på ortopeden. Foto: SVT

– Med våra nya enpatientrum så kommer de att få en bättre integritet, vi kommer att ha en säkrare hygienhantering och patienten kommer att kunna vara mer delaktig i vårdprocessen, säger Nicolina Wennergren, avdelningschef på kirurgen.

Fullt öppna vårdplatser – 48 stycken

Till skillnad från akutens fullbelagda korridorer så kommer alltså patienten att få ett eget rum. Och varje sköterska ansvarar för fem eller sex patienter beroende på avdelning. Och det handlar om fullt öppna vårdplatser på två plan.

– Vi håller fullt öppet och har totalt 48 vårdplatser, och det är precis vad som är tänk. Vi hoppas att det räcker till  och vi har bemanning som täcker upp det vilket ger en lagom arbetsbelastning,  säger Ellen Gessbo Tiusanen, avdelningschef på ortopeden.

Hälften gjort – hälften kvar

2021 ska hela miljardsatsningen vara klar på Akademiska sjukhuset.

– Då är hälften av alla våra lokaler moderniserade, sen är det bara hälften kvar, säger Hans-Olof Hellström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtidens Akademiska

Mer i ämnet