Regeringens pengar används till att finansiera arbeten som BUP redan gör. Foto: SVT

BUP vill ha fler anställda – men statens satsning inte tillräcklig

Uppdaterad
Publicerad

För att korta BUP:s köer har staten gjort ettåriga satsningar i mångmiljonklassen. Men satsningarna har haft svårt att ge långsiktiga lösningar och leder inte till fler anställda inom BUP.
– Vi kan inte anställa om bidragen kommer ett år i taget, säger Anna Servin Cervin, sektionschef BUP.

När årets extra 14 miljoner kom från staten till Regionen skapades också en otrygghet. För om pengarna inte skulle komma nästkommande år – skulle det bli svårt att anställa ny personal.

– Det innebär en stor risk – om regeringen säger att vi får noll kronor extra nästa år. Då står vi med personal vi inte har råd att behålla, säger Åsa Himmelsköld, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Hoppas på treårig satsning

BUP vill ha fler anställda. Nu hoppas de på en budgetsatsning som regeringen gör tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet. Det skulle innebära ett extra stadsbidrag som sträcker sig över tre års tid.

– Då kan vi anställa, säger Anna Servin Cervin.

Hör om pengarna som BUP inte fick för att anställa fler i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet