Foto: SVT

Explosionsartad uppgång av huspriser

Uppdaterad
Publicerad

Prisuppgången på småhus i länet har varit explosionsartad under de senaste 20 åren. Det visar ny statistik från SCB. Men enligt experter kan utvecklingen inte fortgå hur länge som helst.

– Det finns en gräns, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik.

Under 2016 såldes det omkring 2.100 småhus i länet. Medelpriset varierade mellan 1,2 miljoner till 4,1 miljoner beroende på kommun. Dyrast var Uppsala och billigast Heby. Det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån.

Statistiken visar också att prisutvecklingen under de senaste åren har varit explosionsartad. Över en 20-årsperiod har priserna gått upp med mellan 200-350 procent, beroende på kommun. ”Minst” uppgång har varit i Älvkarleby: 200 procent.

– Vanligtvis vill vi ju främst se till utvecklingen över de senaste gångna åren, då det egentligen säger mer än att kolla över så lång tid som 20 år. Men det man kan säga att ökningen sett till 5-10 år också har varit stor, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik.

Ökning över tid

Sett till ett år tillbaka ligger ökningen, beroende på kommun, mellan 6-17 procent. För fem år sedan var priserna omkring 35 procent lägre än idag och för tio år sedan omkring 70 procent lägre.

– Anledningen till prisökningarna är flera. Konjunkturen har bland annat spelat in, men sen också att efterfrågan fortfarande är stor.

Priserna på bostadsrätter är ju även de höga. Påverkar det?

– Det man kan säga är att prisökningarna ofta spiller över på villor från bostadsrätter. Det kan handla om familjer som helt enkelt väljer att leta villa istället för lägenhet då de märker att priserna på lägenheter går upp mycket.

Hur länge kan detta hålla i sig?

– Belåningsgraden är redan hög i landet så förr eller senare kommer vi komma till en gräns då dessa ökningar inte går längre.

Finns ett slut

Enligt en rapport från Finansinspektionen har invånarna i Uppsala län en skuldkvot på mellan 370-430 procent. Skuldkvoten visar hushållets lån i förhållande till inkomsten.

– Dessutom så har nya amorteringskrav aviserats, där det till exempel eventuellt ska ingå en inkomstparameter.

Förslaget går ut på att hushåll vars bolån överstiger 4,5 gånger årsinkomsten före skatt ska amortera en procentenhet mer på sitt lån än de gör i dag per år. Som tidigast är det sagt att det eventuella kravet kan komma till någon gång under nästa år.

– Marginalerna påverkar prisökningarna. Marginalerna spelar in i hur stor ökning vi kommer se framöver eller inte, säger Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.