Foto: TT/SVT

Facebookvåldtäktsdom överklagas

Publicerad

Åklagarna vill se hårdare straff. Därför överklagas nu domen i det uppmärksammade målet. Även en av de tre dömda männens försvarare har överklagat.

Det är UNT som är först med att rapportera det här.

Det blev fängelsestraff för alla de tre män som åtalats i den uppmärksammade Facebookvåldtäkten när domen föll den 25 april.

En 21-åring dömdes till fängelse i två år och fyra månader bland annat för våldtäkt, en 18-åring dömdes i sin tur till fängelse i ett år, också för bland annat våldtäkt. Utöver det dömdes en 24-åring för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt till fängelse i sex månader.

Men åklagarsidan är inte nöjd och överklagar nu domen, enligt UNT. Man vill se hårdare straff och att 24-åringen också döms till medhjälp istället för underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

LÄS MER: Livesända våldtäkten – Detta har hänt

Sändes live på Facebook

Det var den 22 januari som polis larmades till en lägenhet där misstänkt våldtäkt skulle ha ägt rum. Övergreppet sändes live i en sluten facebookgrupp med tiotusentals medlemmar. Tre män greps och dömdes senare vid Uppsala tingsrätt.

LÄS MER: Alla tre männen döms till fängelse för ”Facebookvåldtäkten”

LÄS MER: Filmen från ”Facebookvåldtäkten” visas i rätten

LÄS MER: Advokaten: ”Min klient mår väldigt dåligt”

Samtliga av de nu dömda gärningsmännen nekar till brott. Och en av dem, 21-åringen, överklagar nu också domen genom sin advokat. De övriga har fortfarande några dagar på sig att överklaga.

Så löd tingsrättens dom

Visa
  • En 21-åring dömdes till fängelse i två år och fyra månader bland annat för våldtäkt och medhjälp till våldtäkt
  • En 18-åring dömdes till fängelse i ett år för bland annat våldtäkt.
  • En 24-åring dömdes till fängelse i sex månader för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet