Det är viktigt att det som hänt i Uppsala inte gör att man begränsar var man vågar röra sig, menar Olivia Björklund Dahlgren vid Fatta. Foto: Privat

”Ett övergrepp som är viktigt att anmäla”

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtontal kvinnor har anmält att de utsatts för sexuella ofredanden av en man som smugit sig upp bakom dem och tagit dem på rumpan eller mellan benen.

– Det är ett övergrepp och det är kränkande, säger Olivia Björklund Dahlgren, vice ordförande för rörelsen Fatta.

– Sexuella övergrepp tar sig uttryck på många olika sätt, genom allt från sexuella skämt till fullbordad våldtäkt. Därför ser vi allvarligt på det som hänt i Uppsala.

Fatta är en rörelse som arbetar mot sexuellt våld och för samtycke både i praktiken och i lagstiftningen. Olivia Björklund Dahlgren menar att det är allvarligt att det som skett hänt i offentliga miljöer, även om hon samtidigt konstaterar att de flesta övergrepp sker i hemmet.

SEXUELLA OFREDANDEN I UPPSALA

– Det är ett hot mot att kunna röra sig fritt och det skapar en otrygg miljö. Sådana här handlingar ska inte få begränsa var kvinnor ska kunna röra sig. Vi måste sluta prata om hur kvinnor ska skydda sig och flytta fokus till förövarna.

”Inte hon som ska vara rädd”

Att någon tar på en utanpå kläderna, hur allvarligt ska man se på det?

– Man ska se allvarligt på det för det är ett övergrepp. Även om det inte är en våldtäkt så är det någon som har tagit på din kropp fastän du inte velat det, det handlar om rätten till min personliga integritet och att jag har bestämmanderätt över min kropp. Om någon då tar sig friheten att ta på min kropp utan att jag vill så är det en kränkning.

En kvinna som vi pratat med, som blivit utsatt för ett ofredande, säger att hon börjat klä sig pösigare när hon exempelvis ska ut och handla. Vad tänker du om det?

– Jag förstår att hon reagerar så. Samtidigt är det så otroligt fel. Det är inte hon som ska ändra sin klädsel och vara rädd för att gå ut. Det är ju gärningsmannen som ska sluta. Det är så vanligt att vi lägger skam och skuld på dem som utsätts, men istället för att fråga ”vad hade hon på sig?”, och ”varför var hon ute så sent?” så borde vi fråga ”varför utsätter han dem för det här?” och ”hur kan vi tillåta att det sker?”.

Vill minska mörkertalet

Olivia Björklund Dahlgren betonar vikten av att anmäla den här typen av ofredanden och andra sexuella övergrepp.

– Det är viktigt för att man ska kunna se hur stort samhällsproblemet är. Desto fler som anmäler ju mindre blir mörkertalet.

Men leder det verkligen någonstans?

– Jag kan förstå om man drar sig från att anmäla, att man är rädd att det läggs ner. Det kan till exempel vara svårt med bevisning i de här fallen. Här ställer vi i Fatta krav på utbildning för polisen och rättsväsendet, så att fler fall av den här typen av brott ska gå från anmälan till lagföring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SEXUELLA OFREDANDEN I UPPSALA

Mer i ämnet