Jonas Eronen talar om i vilka miljöer man ska vara extra vaksam. Foto: SVT/Antonios Antoniadis

Fickstölderna i Uppsala ökar när restriktionerna lättar

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Uppsala har märkt en ökning av fickstölder den senaste veckan. Anledningen sägs vara de borttagna restriktionerna.

– Det handlar om en peak som vi tror har att göra med de hävda restriktionerna och att människor börjar röra sig fritt igen, säger Jonas Eronen, presstalesperson på Uppsalapolisen.

Mobiltelefoner, plånböcker och väskor är några av de vanligaste stöldgodsen. En del av stölderna hart skett dagtid, men majoriteten har skett nattetid.

– De som utför de här stölderna är väldigt skickliga. De jobbar flera gärningsmän tillsammans, har ofta en avledande manöver och har ofta rekat en bankomat i närheten där de snabbt kan tömma kontot innan målsäganden hinner spärra korten, säger Jonas Eronen.

Det är i nuläget oklart om det är organiserade ligor eller slumpmässiga stölder. Polisen uppmanar alla drabbade att polisanmäla.

Tips för att undvika fickstölder

  • Lämna inte plånboken, handväskan eller mobiltelefonen vid bordet när du går till kassan för att betala.
  • Lägg inte handväskan i kundvagnen när du handlar.
  • Häng handväskan framför dig istället för bakåt.
  • Var vaksam när det är trångt i kollektivtrafiken eller vid Resecentrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet