Ungas bästa för ögonen. Det har Hilde Wiberg och Marie-Therese Metzén som båda har tunga samordningsroller under valborg. Här är de vid Resecentrum – en av flera kritiska platser där alla som jobbar för ökad trygghet under valborg kommer att ha lite extra koll. Foto: SVT

Kritiska platser ska punktbevakas på sista april

Uppdaterad
Publicerad

Valborgstider innebär många risker för ungdomar. Och för nattvandrare, poliser och socialarbetare gäller det att ha koll. Detta eftersom ungdomarna tar efter de äldre. Under Sista april-firandet väntas därför socialtjänsten i Uppsala kommun punktmarkera vissa extra utsatta platser.

– Unga tar efter äldre studenter och festandet är mer utspritt. Förra valborg var relativt lugn med färre fall av omhändertagande av berusade personer, säger Hilde Wiberg, enhetschef vid socialtjänsten.

Hon är spindeln i nätet för de resurser som ska jobba för en trygg och trevlig sista april för ungdomar.

SISTA APRIL 2019

Hilde Wiberg menar att mindre fylla på valborg kan ha att göra med att ungdomar lärt sig att det inte går att dricka offentligt på sista april – då hälls alkoholen ut. Därför festas det redan innan sista april, vilket gör att jobbet med att ha lite bättre koll börjar redan till helgen.

Men visst kommer ungdomar att behöva hjälp och stöttning, även på valborg. Och det är flera platser som är kritiska.

Frodeparken en kritisk plats

– Frodeparken är ett ställe där ungdomar samlas för att dricka alkohol och använda andra droger, säger Marie-Therese Metzén.

Hon jobbar som socialsekreterare vid Uppsala kommun och är en länk mellan allmänheten och polisen under valborg.

Då kommer socialarbetare att finnas vid Resecentrum, ute i parker, i gränder, vid Stora torget, vid kasar och badplatser – dit ungdomar söker sig och samlas.

200 vuxna valborgsjobbar för unga

Ungefär 200 vuxna kommer att jobba för ett tryggare Uppsala, för att färre ska drabbas och finnas till hands om ungdomar behöver hjälp av något slag.

Men samarbetet mellan polisen, socialarbetare och nattvandrare räcker inte för att säkerställa ett trevligt valborgsfirande. Lagarbetet är större än så, enligt Hilde Wiberg.

– Vi behöver många trygga vuxna som unga kan vända sig till. Och då inte bara vi inom socialtjänsten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SISTA APRIL 2019

Mer i ämnet