Polishuset i Uppsala. Foto: SVT

”Risk för attentat eller angrepp mot polishuset”

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalapolisen har valt att höja säkerheten kring polishuset i Uppsala. Polisen är mycket förtegen om bakgrunden.

För tillfället råder det ett förhöjt säkerhetsläge kring polishuset i Uppsala, vilket UNT var först med att rapportera om.

– Just nu har vi gjort en bedömning om att det råder en ökad risk för någon form av angrepp eller attentat mot polishuset. Därför har vi förstärkt bevakningen, säger Lisa Sannervik, presstalesperson vid Uppsalapolisen till tidningen.

Förtegna

Polisen är mycket förtegen till anledningen bakom det förhöjda säkerhetsläget och hänvisar till löpande utvärderingar, utifrån den underrättelseinformation de har att tillgå för tillfället.

– Det är klart det är allvarligt. Detta grundar sig i en specifik händelse och en specifik utredning men sen vill jag också understryka att sådana här bedömningar görs kontinuerligt, säger Lisa Sannervik till SVT Nyheter Uppsala.

Polisen nåddes av ”information”

Enligt Lisa Sannervik initierades den förhöjda säkerheten efter att information nådde polisen under tisdagen.

Vad det ett konkret hot eller var det information ni stötte på?

– Det är inget jag vill svara på.

Vad innebär förstärkning?

– Det kan handla om personal till exempel. Extra ordningsvakter och poliser i huset och omkring byggnaden.

Hur går ni vidare nu?

– Vi har löpande utvärdering av verksamhetsskyddet, säger Lisa Sannervik och drar paralleller till handgranatsattacken mot polisen i november förra året.

Kort efter det dådet försattes polishuset i stabsläge, vilket resulterade i att polis beväpnade med förstärkningsvapen patrullerade området veckor efter dådet – samt att extra resurser tillsattes i utredningen.

Granndistrikt är informerade

Polisdistriktet i Västmanland, som är en del av Polisregion Mitt där Uppsala ingår, har nåtts av informationen om förhöjt säkerhetsläge i Uppsala genom interna kanaler. Dock uppger Västmanland att distriktet inte vidtagit några liknande åtgärder.

Även Stockholm är informerade om händelsen, men är i likhet med Uppsala mycket förtegen om situationen.

– Det skulle vara kontraproduktivt att gå ut med information om hur våra säkerhetsåtgärder ser ut, säger Stockholmspolisens presstalesperson Kjell Lindgren.

Under 2017 och under 2018 genomförde Uppsalapolisen flera insatser gentemot tung kriminell verksamhet i samarbete med Västmanland och Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.