Handgranatsattacken – polisen söker tips om svart BMW

Publicerad

Uppsalapolisen går nu ut och ber allmänheten om hjälp gällande handgranatsattacken mot polishuset i november förra året. Specifikt ber man om tips gällande en svart bil av märket BMW som ska ha setts på platsen.

Polisen söker vittnen till mordförsöket den 27 november 2017 vid polishuset i Uppsala.

Flera vittnen ska nämligen ha observerat en BMW i anslutning till platsen, som kort efter dådet ska ha lämnat via Timmermansgatan norrut.

Vid 23-tiden på måndagen den 27 november 2017 hördes en kraftig smäll i närheten av polishuset i Uppsala. Sedan polisen sökt i området hittades totalt åtta bilar med skador på en bostadsgata cirka 50 meter från polishuset.

En granat kastades

Granaten ska enligt polisen ha kastats från andra sidan av järnvägsspåret, från en allmän parkering, som löper parallellt med polishuset – men av oklar anledning inte kommit hela vägen fram till polisens parkering. Teorin är att granaten fastnat i de ledningar som löper över spåren och studsat tillbaka.

Vid händelsen befann sig flera poliser i närheten av detonationen, men ingen kom till skada. Polisen bedömde då att det funnits en synnerligen stor risk för personskador och valde att rubricera händelsen som allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord.

Stabsläge

Kort efter dådet försattes polishuset i stabsläge, vilket resulterade i att polis beväpnade med förstärkningsvapen patrullerade området en tid efter – samt att extra resurser tillsattes i utredningen.

En person greps och anhölls i slutet av november för brottet – men släpptes senare i brist på bevis som kunde knyta honom till händelsen.

Polisen uppmanar nu personer som eventuellt kan sitta på någon information om ärendet att höra av sig till dem – via de vanliga kontaktvägarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion vid polishuset

Mer i ämnet