Här exploderade handgranaten

Publicerad

Detonationen den 27 november 2017 inträffade cirka 30 meter från polishuset i anslutning till den intilliggande banvallen.

Vid 23-tiden den 27 november hördes en kraftig smäll nära Uppsalas polishus. Sedan polis sökt av området hittades totalt åtta bilar med skador på angränsade parkering – innanför polisanläggningens murar. I samband med detonationen befann sig två poliser i närheten på väg hem från jobbet, en på cykel och en i bil. Båda klarade sig oskadda.

Ingen dömd

Efter teknisk undersökning kunde det bekräftas att det rörde sig om en handgranat, som kastats avsiktligt mot polishuset.

Polisen bedömde att det funnits en synnerligen stor risk för personskador och händelsen rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord.

Höjde säkerheten

Uppsalapolisen försattes i stabsläge och polishuset fick under en tid kraftigt upphöjd säkerhet – bland annat med tungt beväpnade poliser och förstärkning från angränsande län, däribland Stockholm.

Fortfarande har ingen person dömts för dådet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosion vid polishuset

Mer i ämnet