Norska meteornätverket fångade meteoren på bild – se filmen här. Foto: Norska meteornätverket

Forskare: ”Största boliden i Sverige på flera decennier”

Uppdaterad
Publicerad

Den uppmärksammade boliden, som i lördags spred ett stark ljussken över stora delar av landet, tros ha vägt flera ton. Och intresset för nedfallna rester lockar nyfikna från andra länder.

– Det är den största boliden som träffat Sverige på flera decennier, säger Eric Stempels, forskare vid institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

Under veckan har Eric Stempels vid Ångströmslaboratoriet gått igenom data och bilder, i hopp om att kunna avgränsa ett sökområde för eventuellt nedfallna rester från boliden som i helgen kraschade in i atmosfären. Beräkningarna har lett fram till västra Uppland, mellan Heby och Enköping, närmare så vill han inte precisera i nuläget.

– Det är redan folk som har varit ute och knackat dörr i området, vilket inte är så kul för boende, säger han.

Rymdstenen i Uppland

Nyfikna i andra länder

Boliden, som uppskattningsvis vägde flera ton, har dessutom väckt stort intresse utomlands.

– Det är folk på väg hit för att leta, bland annat från Tyskland. Och då har vi ännu inte hittat något. Jag vet att man i Norge vill komma, men gör det inte på grund av karantänregler, säger Eric Stempels.

De flesta rymdstenar som träffar jorden är stora som en knytnäve, vilket innebär att denna bolid var ovanligt stor.

– Den största som träffat Sverige på flera decennier. Men det spelar ingen roll för hur mycket som kan finnas på marken, säger Eric Stempels.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymdstenen i Uppland

Mer i ämnet