Se historiska aspen simma förbi fiskkameran vid Ulva kvarn. Foto: Excepto

Första aspen på 350 år att passera Ulva kvarn

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags hände det – en asp på väg uppströms mot nya lekplatser passerade Ulva kvarn och fångades på film. – Vi hoppas på tusentals aspar om tio år, säger Anders Larsson, limnolog.

Första steget att återbörda aspen till sin gamla lekplatser uppströms i Fyrisån togs 2008, när fisktrappan vid Islandsfallet stod klar. 2017 invigdes en asptrappa vid Ulva kvarn. Då öppnades vägen för aspen att ta sig ännu längre uppströms.

Och i onsdags passerade den första aspen på 350 år Ulva kvarn, en passage som togs emot med stor glädje.

– Vi gratulerar Uppsalaborna, säger säger Anders Larsson, limnolog och ingenjör på Tyréns, det företag som projekterade asptrappan.

Viktigt för mångfalden

Aspen är Upplands landskapsfisk. Den klassas också som en hotad art, och nya lekplatser är avgörande för artens fortlevnad.

– Varje gång aspar tar sig till en ny lekplats har vi hjälpt populationen och stärkt den biologiska mångfalden. Vi hoppas på tusentals aspar om kanske tio år, säger Anders Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.