Ola Gefvert tar ”time-out”

Uppdaterad
Publicerad

Den kritiserade psykiatrikern Ola Gefvert kommer tills vidare inte att ta emot och behandla patienter.

Det uppger Landstinget i Uppsala län i dag.

Enligt ett pressmeddelande uppger Ola Gefvert att ”den senaste tiden har varit pressande för honom själv och hans anhöriga och att han därför inte kan arbeta som läkare”.

Den fastspända flickan

Närpsykiatri i Enköping, där Ola Gefvert är verksam, uppger att berörda patienter kommer att kunna erbjudas vård även fortsättningsvis.

”Det viktiga för oss är att invånarna i området har tillgång till psykiatrisk öppenvård.  Vi kommer att följa upp att vårdgivaren uppfyller vårdavtalet och kan erbjuda den vård man har åtagit sig, säger Anna-Karin Klomp (KD), ordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen.”

Fick sparken från Ackis

Tidigare har SVT rapporterat att Ola Gefvert fått sparken från psykakuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och att Socialstyrelsen ska granska hans läkarlegitimation.

I Sveriges Radios dokumentär Den fastspända flickan berättas historien om ”Nora”, som blev grovt våldtagen av den tidigare polischefen Göran Lindberg. Efter våldtäkten försökte hon skada sig själv och blev själv dömd till vård.

Frivården, som beslutar om vården av dömda personer, begärde att Nora skulle få gå i psykoterapi hos en kvinnlig terapeut eller psykolog. Ola Gefvert nekade henne detta med motiveringen att hon börjat ”hora” innan det med Lindberg hände och att hon inte behövde samtalsterapi.

Enligt dokumentären uppmanade Gefvert flickan att sluta älta, och att ”Kapten Klänning är ingenting” mot vad hans andra patienter varit med om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den fastspända flickan

Mer i ämnet