Foto: TT

Här är Emma Lennartssons nya jobb och lön

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare kritiserade statssekreteraren Emma Lennartsson har fått jobb i Uppsala. Hon blir ekonomidirektör för Region Uppsala med tillträde vid årsskiftet.

It-skandalen på Transportstyrelsen fick djupa politiska konsekvenser för Socialdemokraterna och regeringen. Bland annat hamnade flera ministrar i blåsväder, däribland Anna Johansson (S), Anders Ygeman (S) och Peter Hultqvist (S). Men också statsminister Stefan Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson avgick på grund av IT-skandalen. Hon beskrevs vid tidpunkten som en av Löfvens närmaste medarbetare.

Avgick

Lennartsson avgick i augusti efter att det framkommit att hon suttit på uppgifter kring it-skandalen redan februari 2016, men att hon då inte förstått allvaret i situationen. Dock hävdade hon först att hon nåddes av informationen i december 2016.

Hon avgick med omedelbar verkan efter att tidningen publicerat uppgifterna.

– Jag har gjort ett misstag, sa hon till tidningen DN vid tillfället.

I intervjun med Dagens Nyheter ville Emma Lennartsson inte gå in på detaljer om vilka som varit med under mötena där informationen presenterats – eller huruvida hon informerat statsministern eller inte. Detta men hänvisning till sekretess.

Nytt jobb

Nu har hon fått nytt jobb. Efter årsskiftet, den 8 januari, tillträder Emma Lennartsson som ekonomidirektör vid Region Uppsala.

− Jag är glad att få en både kunnig och energigivande medarbetare på en av nyckelrollerna inom Region Uppsala, kommenterar regiondirektör Staffan Isling i ett pressmeddelande.

− Region Uppsala har fantastiska förutsättningar och det känns väldigt roligt att få vara med och bidra till regionens utveckling i rollen som ekonomidirektör, kommenterar Emma Lennartsson i ett pressmeddelande.

I sin ansökan till regionen tryckte Lennartsson på sin erfarenhet inom ledarskap – samt sin utbildning som ekonom.

Lön

Lennartssons lön ligger på 114.000 kronor uppger regionen. Lennartsson har sedan tidigare rätt att under ett år, från och med hösten 2017, ta ut en liknande lön som den hon hade vid statsrådsberedningen: 109.800 kronor. Detta i och med att hon under sin anställning som statssekreterare haft ett avtal som inte gått in under lagen om anställningsskydd.

Den lönen måste hon vid tillträdet vid Region Uppsala avsäga sig – då löneutbetalningen var villkorad utifrån förutsättningarna att eventuella inkomster under kommande år skulle dras av.

Enligt Socialdemokraternas partikansli har Emma Lennartsson meddelat partiet att hon fått en ny tjänst.

  • 2014-2017 – Statssekreterare vid statsrådsberedningen
  • 2012-2014 – Gruppsekreterare och chef för partiledningens sekretariet för Socialdemokraterna
  • 2011-2012 – Chefsekonom och utredningschef vid Kommunal
  • 2006-2010 – Budgetchef för den socialdemokratiska riksdagsgruppen
  • 2004-2006 samt 2000-2002 – Planeringschef och politisk sakkunnig vid Finansdepartementet
  • 2002-2004 – Politisk sakkunnig och pressekreterare vid statsrådsberedningen
  • 2000 – Makroanalytiker på D. Carnegie AB
  • 1999 – Analytiker på Nordea

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet