Uppsala måste spara trots nästan 300 miljoner kronor plus. Foto: SVT

Här är länets fattigaste – och rikaste – kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Det skiljer mycket mellan de fattigaste och rikaste kommunerna i Uppsala län. Men även kommuner med mycket pengar över måste spara. Hur går det ihop egentligen?

Kommunerna är just nu i färd med att summera och godkänna sina resultat för förra året. Tierp hade det största underskottet på närmare 30 miljoner kronor, medan Uppsala kommun fick nästan 300 miljoner kronor plus. Trots det måste även Uppsala spara, vilket drabbar kommuninvånarna på olika sätt.

Till exempel ska ett par behandlingshem i Uppsala läggas ned. Micke, som egentligen heter något annat, bor på ett av dem.

– Jag tycker det är helt sinnessjukt om jag ska vara ärlig. Det är ju så många fler som behöver den här möjligheten, säger han.

Ola Hägglund, ekonomidirektör på Uppsala kommun, förklarar:

– 300 miljoner plus kanske låter mycket, men man ska tänka på att vi omsätter totalt 12 miljarder kronor. Och vi behöver göra investeringar framöver, bland annat i skolor och äldreboenden så då är det viktigt att ha pengar över så att vi inte behöver låna så mycket, säger han.

”Vi måste vända på alla stenar”

I Tierp har man sparat sedan i höstas. Trots det hamnar resultatet för 2018 på minus 30 miljoner kronor.

– Vi tog fram några förslag inför detta år, men nu kommer vi sätta oss ned igen och vända på alla stenar för att kunna komma förslag till politikerna – förutom att vi har ett minus nu så måste vi vara förberedda på framtiden, säger Randi Graundgaard, kommundirektör i Tierp.

Enköping +49

Heby -12 miljoner

Uppsala +288 miljoner

Knivsta -18 miljoner

Östhammar +1,1 miljoner

Älvkarleby +2,2 miljoner

Tierp -30 miljoner

Håbo +44 miljoner

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer