Här fångas hemtjänstfusket på bild – steg för steg

Uppdaterad
Publicerad

SVT Uppsala kan nu publicera flera av de bilder som används som bevis i Uppsala kommuns utredning av fusket inom Attendo. Fotografierna, som tagits av kommunens egna spanare, visar bland annat hur en anställd går in och ut hos en kund inom loppet av en minut.

Hemtjänstpersonal på Attendo har systematiskt registrerat besök som inte utförts och samtidigt fakturerat kommunen, enligt utredningen.

Det var efter att ha fått tips om oegentligheter inom ett av Attendos hemvårdsområden som kommunen bestämde sig för att fysiskt bevaka flera adresser. Vid två olika datum gjorde deras spanare flera olika observationer som bekräftade det misstänkta fusket.

Attendofusket

Attendo uppger i ett yttrande till kommunen att felen inte kunnat upptäckas eftersom de attesterats av en anställd i chefsposition. Man menar också att det under den här perioden infördes ett nytt system som medfört tekniska problem, vilket ledde till att möjligheterna till uppföljning försvårats.

Se spanarnas egna bilder i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attendofusket

Mer i ämnet