Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här hamnar coronans dödsoffer: ”Tar det aldrig slut?” Foto: Anderas Sjölin/SVT

Här hamnar coronans dödsoffer: ”Tar det aldrig slut?”

Uppdaterad
Publicerad

I ett kylrum på bårhuset i Uppsala ligger just nu omkring tio döda människor som tros ha avlidit av covid -19. Pandemin är en speciell tid för dem som arbetar här.

– När det blir för många avlidna på samma vecka så tänker man: Ska det aldrig ta slut?, säger Nettan Lauritzen, obduktionstekniker.

Den senaste transporten med en avliden har precis rullat in på baksidan av bårhuset. De döda som misstänks bära på smitta har sedan pandemins början förvarats i ett särskilt kylrum på bakgården.

– Det var mycket nytt att tänka på och lära sig i början, till exempel ska vi ju ha full skyddsutrustning vid obduktioner, säger Nettan Lauritzen.

Totalt 170 platser

Till skillnad från andra bårhus runt om i landet har det aldrig varit någon risk för platsbrist i Uppsala. Här finns totalt omkring 170 platser. Tierp och Enköping har dessutom egna bårhus.

– Vi hade en reservplan som innebar att vi skulle kunna ställa i ordning ett kylrum inne på Akademiska, med 80 platser. Men det har inte behövts, säger Diari Ghafouri, avdelningschef för klinisk patologi.

”Vi ser resultatet här inne”

Men visst har många avlidna med misstänkt covidsmitta passerat – totalt har pandemin skördat närmare 300 liv i Uppsala län.

– Det är jobbigt när det kommer ännu en och ännu en, säger Nettan Lauritzen.

Diari Ghafouri blir illa berörd när han ser folk som slarvar med att hålla avstånd ute på stan.

– Vi här inne ser ju resultatet, de covidsmittade som kommer in här, säger han.

Se reportaget från bårhuset i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet