• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Desiree Kolmodin Palm, en av 109 nya rekryter vid Luftstridsskolan i Uppsala. Foto: SVT

Här intar 98 frivilliga och 11 pliktskyldiga Ärna

Publicerad

För första gången sedan 2009 tas nu rekryter in genom klassisk värnplikt till Luftstridsskolan i Uppsala.

Majoriteten är dock fortsatt frivilliga när höstens grundläggande militärutbildning vid Luftstridsskolan i Uppsala. Samtliga 109 rekryter kommer att erbjudas anställning. Antingen som soldater eller i form av vidareutbildning till yrkesofficerare. En av dem är Desiree Kolmodin Palm.

– Jag ser det som en utmaning och har egentligen inga förväntningar. Jag är ganska nollställd. Men det är klart att det pirrar lite, säger hon.

uppsala

De nyrekryterade ska nu drillas i militär grundutbildning i minst 9 månader innan de antingen går vidare till olika befälsutbildningar eller erbjuds tjänst som rena soldater.

Första sedan 2009

Det här är första kullen rekryter vid Luftstridsskolan som inte bara består av frivilliga sedan plikten avskaffades 2009. Men fortsatt är majoriteten här frivilligt.

– Jag har längtat efter det här. Jag lockas av alla historier jag hört från nära och kära men också eftersom pappa gjort utbildningen och sedan tjänstgjort i bland annat Libanon, säger rekryten Adam Åteg.

Att några få inte sökt sig frivilligt till försvarsmakten ser myndigheten själva inte som något problem. Och man poängterar att utbildning är lika för alla.

– När de väl är här är de alla värnpliktiga. Det är inte så att några kan lämna utan nu gäller värnplikten oavsett om du kommit hit frivilligt eller inte, säger kompanichef Mattias Lundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

uppsala

Mer i ämnet