Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hade man kunnat gardera sig mot nedläggningen? Hör Arvid Lindgrens svar. Foto: David Rydell/SVT

Nu tappas sista ölburken i Uppsalabryggeriet

Uppdaterad
Publicerad

En pandemi, ett krig och skenande inflation – till sist blev det inte längre hållbart för bryggaren Arvid Landgren att driva vidare sitt livsverk. Häromdagen rullade den sista burken längs med produktionsbandet och personalen jobbade sin sista dag.

Uppsalas äldsta verksamma bryggeri, Tempel brygghus, såg sin sista ölburk buteljeras den sista januari. Slutet på en lång resa för grundaren.

– Jag har jobbat med det här i tio år, det är mitt livsverk. Det är sorgligt och vemodigt, säger grundaren Arvid Landgren.

Ekonomisk kris i Uppsala län

I takt med att den sista burken lämnade produktionsbandet såg även de anställda på bryggeriet sin sista arbetsdag.

– Det känns fasansfullt. Att vara orsaken till någon annans arbetslöshet känns hemskt, säger Arvid Landgren.

Men Tempel är inte det enda bryggeriet som har haft det tufft, det larmas från branschen runt om i landet.

Skalar ned

Arbetslösheten ser även ut att öka i Uppsala överlag de kommande månaderna. Svenskt Näringsliv varnar nu för att 40 procent av företagen de frågat är rädda för att de behöver varsla sin personal det kommande halvåret.

Nu är Tempel brygghus tillbaka där det såg sin början. Arvid Landgren fortfarande vid rodret, men återigen som ensam anställd. All öl- och läskproduktion slutade i onsdags och stora delar av utrustningen har, eller ska, säljas.

– Det är trist. Det blir en nedskalning av hela verksamheten, en tanke jag inte är van vid. Det brukar vara tvärt om. Nu ska jag fortsätta med spritproduktionen, säger Arvid Landgren.

Se de sista brukarna lämna produktionsbandet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet