En av fem cyklister i Uppsala använder hjälm. Foto: SVT

Bara två av fem Uppsalabor använder cykelhjälm

Uppdaterad
Publicerad

Ny statistik från Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande visar att endast 40 procent av Uppsalaborna använder cykelhjälm. Det är hälften så lite som i Stockholm där hela 80 procent är hjälmanvändare dagligen.

Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF, har mätt cykelhjälmsanvändandet hos personer i åldern 16 till 64 år, på ett par cykelstråk i bland annat Uppsala och Stockholm. Och mätningarna visar en tydlig bild.

– I Stockholm är man idag lite utanför om man inte använder hjälm, det har blivit coolt där. I Uppsala är vi inte riktigt där än, säger Malte Burwick, chef för NTF Öst.

Dubbelt så många användare i Stockholm

Endast två av fem, det vill säga 40 procent av cyklisterna i Uppsala, använder hjälm dagligen. I Stockholm är siffran den dubbla, fyra av fem, det vill säga 80 procent. NTF tror att det bredare användarantalet i Stockholm beror på att trafikmiljön ser ut på ett annat sätt än i Uppsala.

– Det är mer och tyngre trafik där dagligen, säger Malte Burwick.

Malte Burwick, chef för NTF Öst. Foto: SVT

Men hur ska man då får fler att använda hjälm i Uppsala?

– Vi måste blir bättre på kampanjer där vi informerar om riskerna man tar när man väljer bort hjälmen. För många gör det bara av ytliga skäl, säger Malte Burwick.

Han påpekar också att man inte kan skylla på att frisyren blir förstörd längre.

– Det finns inga ursäkter! Nu finns den svenska uppfinningen som är som en krage, och blåses upp som en krockkudde vid behov. Den behöver man inte ens sätta på huvudet, säger han.

Fler män än kvinnor är användare i Uppsala

I Uppsala baseras siffrorna på ett drygt tusental observerade cyklister, medan de i Stockholm baseras på cirka femtusen.

Statistiken visar också att fler män än kvinnor använder hjälm i Uppsala och i Stockholm är det tvärtom. Där är kvinnorna lite bättre på cykelhjälmsanvändandet än männen.

I klippet ovan kan du se en jämförelse av hur det ser ut i Uppsala respektive Stockholm mitt i rusningtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.