Foto: Pontus Stark SVT

De hjälper kvinnor ur prostitution: ”Alla vittnar om övergrepp”

Uppdaterad
Publicerad

Hur får man en kvinna – som uppges tjäna bra med pengar och inte har något annat att gå tillbaka till – att sluta sälja sex? Det frågar sig Vlad Virgil och Eva Moberg gång på gång i sitt arbete att hjälpa kvinnor som befinner sig i sexuell exploatering.

– Alla kvinnor här har någon som styr dem, säger Vlad Virgil på socialtjänsten.

När pandemin slog till i början av förra året minskade prostitutionen i Uppsala – men bara för att några månader senare öka kraftigt.

– Av kvinnor vi mötte fick vi höra att de kommit hit när länder, som till exempel Tyskland, tvingade lagliga bordeller att stänga. Nu har det mattats av lite, säger Vlad Virgil.

Sexhandeln i Uppsala

Reser från stad till stad

I dag beskrivs 8-15 sexannonser i veckan vara ”normalläge” i Uppsala. Kvinnorna är oftast i 20-årsåldern och kommer främst från länder som Rumänien, Ungern, Spanien och Ryssland. De stannar i Uppsala några dagar för att sedan resa till Västerås, därefter Örebro, Gävle och åter till Uppsala.

Vlad Virgils ansvar är att från kommunens sida hålla kontakt med kvinnorna, möta dem och erbjuda hjälp. Med sig har han Eva Moberg från Livets Ords sociala arbete, men som också bekostas av socialtjänsten.

De närvarar vid tillslag och fokuserar då på kvinnorna medan polisen främst riktar in sig på att lagföra sexköpare och säkra bevis.

– Vi frågar om de behöver sjukvård, komma till gynekolog eller helt enkelt vill lämna och få hjälp hem, säger Eva Moberg.

Tjänar stora pengar

Men det är inte så lätt att hjälpa kvinnorna.

– De är utsatta för olika tvång. En del blir hotade av sina hallickar att om de lämnar så kommer de att läcka nakenbilder på dem eller så föreslår de att deras småsystrar kan ta deras platser, berättar Vlad Virgil.

Anmäler inte övergrepp

I snitt lämnar en kvinna i månaden den sexuella exploateringen i Uppsala och om de är utländska medborgare får de hjälp av Internationella Migrationsorganisationens återvändandeprogram. Bakom beslutet ligger ofta regelbundna träffar med Vlad Virgil, Eva Moberg och regionkoordinatorn Mikaella Matta Salinas.

– De får ett bistånd på sex månader. Det är minimalt, men det är vad vi kan hjälpa till med. Det är en start att kunna försörja sig på annat sätt, säger Mikaella Matta Salinas.

Som en knytpunkt mellan myndigheter och organisationer möter även hon många kvinnor som idag säljer sex i Uppsala.

– Alla vittnar om övergrepp. Men de vågar ofta inte polisanmäla. Det hjälper vi dem också med, om de vill.

I klippet ovan kan du höra mer om hur situationen är för kvinnorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexhandeln i Uppsala

Mer i ämnet