Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för starka bilder. Hör åklagaren Thomas Bälter och 17-åringens advokat om hovrättsdomen – ”Det här var starten på våldsvågen”. Foto: SVT/Polisen

Hovrättens dom: Fängelsestraff slås fast efter skjutning i Gottsunda på midsommarafton

Uppdaterad
Publicerad

Två personer avlossade 17 skott och dömdes i tingsrätten för mordförsök mot 15 personer efter en skjutning i Gottsunda på midsommarafton förra året. Bland annat träffades en pojke i 15-årsåldern i benet. I dag kom hovrättsdomen.

De två personerna, en 35-årig man och en 17-årig pojke, har kallats för ”en dödspatrull” av Thomas Bälter, en av de åklagare som lett utredningen mot männen. Under en veckas tid runt midsommar förra året misstänks de för totalt tre skjutningar.

– Det här var ju starten för den stora våldsvågen vi sett i Uppsala och sedan har det bara eskalerat med skjutningar och sprängningar, säger Thomas Bälter.

Utöver skjutningen i Gottsunda dömdes de även för ett mordförsök i Botkyrka som ägde rum den 26 juni förra året. De var även misstänkta för ett mordförsök i Bromma som de friades för. 35-åringen dömdes till livstids fängelse medan 17-åringen dömdes till tre års sluten ungdomsvård.

Slår fast dom

Under onsdagen slog hovrätten fast att påföljderna för båda personerna ska stå fast. Tingsrättens bedömning var att männen gjort sig skyldiga till grovt vapenbrott i samband med skjutningen i Gottsunda. Men hovrätten ändrar det dock till synnerligen grovt vapenbrott.

Konflikten med Foxtrot

Enligt uppgifter till SVT Uppsala var måltavlan i Gottsunda en man med kopplingar till gängkriminalitet som misstänks ha legat i konflikt med det kriminella nätverket Foxtrot. Konflikten tros handla om vem som skulle ta över efter att Gottsundanätverkets ledarskikt dömdes till långa fängelsestraff.

17 skott avlossas – pojke träffas i benet

På midsommaraftonskvällen förra året beger 35-åringen och 17-åringen, beväpnade med ett automatvapen, till Gottsunda för att skjuta den misstänkta måltavlan.

Sedan avlossas 17 skott. Personer tvingas fly, en buss skottskadas av kulor som är nära att träffa två kvinnor och två lägenheter 300 meter bort träffas av kulor.

När allt är över ligger en pojke i 15-årsåldern på marken. Han har blivit skjuten i benet.

I videon ovan kommenterar åklagarna och delar av försvaret hovrättens dom.

Se delar av händelseförloppet i klippet nedan (VARNING FÖR STARKA BILDER).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
(VARNING FÖR STARKA BILDER) I klippet: Se kulan gå igenom bussfönstret. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.