Foto: TT

Åklagaren: ”Jag har fått motta hundratals hot”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att han klev på som åklagare i målet om ”Facebookvåldtäkten” kom näthatet mot Pontus Melander.
– Jag har fått hundratals hot, säger han.

I slutet av januari landade ett spektakulärt fall i Uppsalaåklagaren Pontus Melanders knä. Tidigt på söndagsmorgonen den 22 januari hade en misstänkt våldtäkt mot en kvinna sänts live i en sluten grupp på Facebook. Hundratals medlemmar ska ha sett sändningen, och flera av dem kontaktade polisen som ryckte ut till adressen i Uppsala och stoppade sändningen.

Fallet fick stor uppmärksamhet både från nationella medier och internationella nyhetsförmedlare. Med den stora uppmärksamheten följde också en aggressiv stämning gentemot åklagaren Pontus Melander.

LÄS MER: Livesända våldtäkten – detta har hänt

”Det är troll”

– Jag har upplevt mig hotad. Jag har inte anmält ett enda, men jag hade kunnat anmäla hundratals hot mot mig.

Hur kommer det sig?

– Jag vet ju att det är troll, så jag är inte rädd på det sättet. Men det är aldrig kul att höra en massa hot mot en själv. Jag har valt att inte bry mig om dem.

De hotfulla kommentarerna har enligt Melander bestått av personangrepp, våldsuppmaningar, påhopp och kommentarer som att han ”borde utvisas”, i och med att han inte yrkade på utvisning gällande de då misstänkta – som nu dömts, berättar Pontus Melander.

– Det de inte vet är att det inte är juridiskt möjligt att utvisa i det här fallet. Har du vistats tillräckligt länge i Sverige, utifrån de förutsättningar som de aktuella personerna har, så kan en åklagare inte yrka på utvisning.

Internet

Enligt Melander har internet främst varit plattformen för hoten.

Var har hoten kommit in?

– Från flera ställen. Det har rört sig om kommentarsfält och mail och så. Vissa sajter har också skrivit direkt felaktiga påståenden om hur jag och Magnus Berggren [vice chefsåklagare red. anm.] resonerat exempelvis.

Melander berättar vidare att han däremot inte har känt sig påverkad av trycket.

– Nej, påtryckningarna har jag inte känt av så. Men jag var egentligen inte beredd på det enorma tryck som kom med detta fall.

I april dömde Uppsala tingsrätt tre män för inblandning i våldtäkten, och på onsdagen skärpte hovrätten straffen mot dem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

MISSTÄNKT GRUPPVÅLDTÄKT SÄNDES LIVE

Mer i ämnet