Än så länge har inget fall av coronaviruset påträffats i Uppsala. Foto: SVT

Infektionsmottagningen räknar med coronavirus i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset lär komma till Uppsala, menar infektionsmottagningen vid Akademiska sjukhuset. Däremot tror man inte på någon större spridning med många sjuka och dödsfall som följd.

Flertalet personer har testats för coronaviruset vid Akademiska sjukhuset. Än så länge har det dock inte visat sig att någon i länet burit på viruset.

– Jag tror att viruset kommer att komma till Uppsala någon gång, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionsmottagningen vid Akademiska sjukhuset.

Coronaviruset i Uppsala

Än så länge har en person, i Jönköping, visat sig bära på coronaviruset. Med anledning av de rigorösa smittskyddsrutinerna vid svenska sjukhus menar Fredrik Sund att risken är stor att vården i landet påverkas av en eventuell framtida spridning.

– Det kommer inte krävas särskilt många för att det ska bli problem på vissa ställen, säger han.

Hör mer om hur Akademiska förbereder sig inför coronaviruset i klippet ovan. Nedan följer  en video med en kort sammanfattning av utbrottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet