IVO krävde 30 nya vårdplatser på Akademiska sjukhuset. Foto: SVT/Astrid Iselidh

IVO:s miljonvite mot Akademiska sjukhuset dras tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Akademiska sjukhuset i Uppsala riskerade ett vite på 20 miljoner kronor om inte 30 nya vårdplatser skapades inom utsatt tid. Men Kammarrätten har nu upphävt viteshotet, eftersom man inte tycker att det är tillräckligt tydligt.

I september kom kravet från Inspektionen för vård omsorg, IVO, om att Akademiska sjukhuset hade hade fram till december på sig att skapa 30 nya vårdplatser. Om de inte fullföljde skulle de tvingas betala 20 miljoner kronor i vite.

Region Uppsala överklagade beslutet till förvaltningsrätten, som slog fast IVO:s beslut, men samtidigt gav Akademiska längre tid på sig att lösa situationen, fram till den 2 februari.

Kravet för otydligt

Detta beslut överklagades i sin tur till Kammarrätten, som nu upphäver IVO:s föreläggande eftersom det inte anses vara tillräckligt tydligt formulerat och lämnar ett alltför stort utrymme för tolkning om regionen uppfyllt kraven eller inte.

– Det finns formuleringar i föreläggandet som är vaga och otydliga. Vad menas exempelvis med att det ska finnas så många vårdplatser som behövs eller att alla patienters behov ska tillgodoses? Det är inte entydigt. Därför kan föreläggandet inte godkännas, säger kammarrättslagmannen Gertrud Forkman i ett pressmeddelande.

Ska öppna fler vårdplatser

Kammarätten har inte tagit ställning till hur många vårdplatser som behövs på sjukhuset, men enligt regionstyrelsens ordförande Emilie Orring (M) innebär fortsätter arbetet med att öppna fler vårdplatser.

– Ytterligare vårdplatser behövs och detta arbetar Region Uppsala intensivt med. Det viktigaste vi kan göra både på kort och lång sikt för att öppna fler vårdplatser är att rekrytera och behålla medarbetare i vården, säger hon i en skriftlig kommentar.

Se personalen beskriva arbetssituationen på Akutmottagningen:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.