Foto: TT

Jurudikexpertens analys: Borde blivit livstid

Uppdaterad
Publicerad

Den 51-åriga man som stått åtalad för att ha misshandlat sin föredetta hustru med en yxa dömdes under tisdagen till 18 års fängelse för mordförsök. Jurudikexperten Sven-Erik Alhem är nöjd med straffet, men tycker att domstolen kunde gått högre.

18 års fängelse är det högsta tidsbestämda straffet för mord och mordförsök i Sverige. Jurudikexperten Sven-Erik Alhem menar att gränsen mellan ett mord och mordförsök är hårfin och att livstids fängelse skulle kunna varit ett alternativ.

-Det kan vara rena slumpen att det inte blir mord. Straffvärdet borde vara likgiltigt, säger han.

Yxattacken i Gottsunda

Hur ser du på att domen dock blev tidsbestämd?

– 18 år var adekvat för de här brottet, men domstolar har en förmåga att använda sig av lägre straffföljder när det kommer till vålds- och sexualbrott. Jag hade själv klippt till med livstid som straff, säger han

Ett fruktansvärt brott

Den 51-åriga mannen dömdes för att med fjorton yxhugg mot sin ex-hustrus huvud ha försökt att mörda henne i Gottsunda i februari i år. Ett hänsynslöst brott menar Sven-Erik Alhem som ser flera förvärrande omständigheter i gärningen.

– Det här handlar ju om ett fruktansvärt kraftigt våld mot en person som borde kunna känna tillit till den här mannen, säger han.

”Inget att förlora”

Domen går normalt att överklaga i tre veckor från det att tingsrätten fastställt den. Att den dömde kommer att överklaga ser jurudikexperten som högst troligt.

– Han har inget att förlora på det, Skillnaden mellan 18 år och livstid är enorm, normalt avtjänas också två tredjedelar. Jag hoppas också att åklagaren överklagar, det vore intressant, säger Sven-Erik Alhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Yxattacken i Gottsunda

Mer i ämnet