Pastorn anmälde till polisen. Är nu en av de åtalade. Foto: SVT

Knutbypastorn till polisen: Därför valde jag att anmäla

Uppdaterad
Publicerad

I september 2017 kontaktar en dåvarande pastor i Knutby Filadelfiaförsamling polisen för att anmäla flera påstådda brott. Brotten ska ha begåtts i Knutby – i samma församling som 2004 fick landets strålkastarljus på sig i och med det så kallade Knutbydramat. De kriminella handlingarna ska ha skett under de år som följde Knutbydramat – och utförts av personer i församlingens högsta ledning mot medlemmar ur församlingen. En församling och ledning han vid tillfället själv var en del av.

Pastorn berättar i samband med anmälan att han vill klargöra och måla upp en bild av hur det ser ut i Knutby. Han uppger att anledningen till att han vill anmäla är att han vill skapa en korrekt bild av hur han menar att församlingen fungerat och fungerar. En församling han under många år har varit en del av och under perioder skyddat och också talat gott om.

Han säger till polisen att församlingen präglas av en maktstruktur där Åsa Waldau, i vissa sammanhang kallad Kristi brud, manipulerat och bedragit flera människor runt omkring sig. Åsa Waldau var vid tillfället för anmälningarna inte längre pastor i församlingen. I samtal med polisen framkommer uppgifter om att Waldau haft en speciell andlig status i församlingen, och knutit åt sig många lojala människor. Dock har det under denna tid många gånger utövats psykisk och fysisk misshandel av medlemmar.

Mord i Knutby

”Kvinnor har inte mått bra”

Enligt anmälaren består församlingen av olika grupperingar. Grupperingarna kan möjligtvis ha olika bilder av kulturen, men det grundar sig enligt honom delvis i att vissa grupper stått närmare Åsa Waldau än andra.

Beslutet om att anmäla ska ha nått sin kulmen efter att det enligt pastorn dykt upp kvinnor som inte mått bra. Dessa kvinnor har varit i olika åldrar: från minderårig ålder till äldre ålder. Pastorn säger till polisen att han hört att en annan pastor i församlingen utnyttjat kvinnor sexuellt. De påstådda brotten ska ha begåtts i anslutning till händelser som den utpekade pastorn benämnt som: ”bönestunder”. Bönestunderna ska ha initierats då den utpekade pastorn uppgett att kvinnorna ”syndat” och/eller ”hamnat i onåd med Gud”. ”Betalningen” för dessa synder skulle då ha varit stora summor pengar eller sexuella handlingar – uppger den anmälande pastorn till polisen.

”Mår dåligt”

Vidare berättar pastorn att han är osäker på om vissa personer som uppges ha drabbats kommer orka att medverka i en framtida utredning, då de mått och mår väldigt dåligt av situationen. Även han själv lider av men säger han – då han under perioder också blivit utsatt för psykiskt och fysiskt våld.

I samband med anmälningarna uppger också pastorn att han själv har utövat fysiskt våld på medlemmar ur församlingen. I och med det ska han själv sen också komma att misstänkas, och i slutändan, åtalas för brott. Sammanlagt tre personer står nu åtalade i ärendet.

Nekar och ber om ursäkt

I senare polisförhör nekar Åsa Waldau själv till de grövsta anklagelserna men erkänner att det förekommit enstaka tillfällen då hon slagit andra församlingsmedlemmar.

– Vi vaktade på varandra om någon inte gjorde rätt.

– Jag är hemskt ledsen för dem jag sårat men jag är också ledsen för dem som sårat mig, säger hon vidare.

Hennes advokat Andreas Hahn kommenterar skriftligt anklagelserna i åtalet i ett mejl till SVT:

”Åsa kan nu i efterhand se att den gemenskapen och den tron man levt i, inom en grupp av församlingen, lett till ett beteende som inte varit sunt. Det beklagar Åsa djupt i dag och hon är beredd att ta sin del av ansvaret för det. Åsa vill dock understryka att hon upplevt att man agerat tillsammans och i samförstånd i gruppen och att hon aldrig haft något uppsåt att göra någon illa”.

”Inte utnyttjat”

Den tredje åtalade pastorn, som åtalats för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, nekar till brott.

– Min klient hävdar att han inte har utnyttjat en beroendeställning. Enligt åklagaren har det funnits ett beroendeförhållande på grund av att min klient har haft en position som pastor. Där är vår inställning att det inte betyder att det uppstår ett sådant beroende som beskrivs i lagtexten i det här fallet, säger hans försvarsadvokat Henrik Stolare till SVT.

– Min klient har som många andra kommit ut på andra sidan, och kan i dag se hur fel saker blev i församlingen. Han kan förstå att människor har tagit illa vid sig och mått dåligt, vilket han tycker är djupt olyckligt. Det gäller inte den specifika åtalspunkten, utan församlingen i stort, säger Stolare vidare.

Knutbydramat 2004:

  • Knutbyförsamlingen blev rikskänd år 2004 då tidigare Knutbypastorn Helge Fossmo blev misstänkt för mord och mordförsök efter att en person mördats och en annan skottskadats. Han dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och två mordförsök.
  • Fossmo har ett antal gånger ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men nekades senast 2018.
  • Helge Fossmo förmådde vid tillfället sin barnflicka att utföra brotten, genom sms som han skickade till henne. Hon dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård men är sedan 2011 frisläppt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Knutby

Mer i ämnet