Foto: SVT

Kommunen: ”Det är en extrem situation”

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens regnoväder orsakade översvämningar på flera håll i Uppsala kommun. Nu undersöker kommunen hur man hanterade situationen och på vilka sätt som man kan förbättra sitt arbete.

Regnet föll hårt och centralpassagen vid Uppsala centralstation fylldes upp. Vattnet tog sig in i källarförråd och stora pölar formades på bilvägarna. Det var en söndag som kommunen inte var helt redo för.

– Det är en extrem situation. Vi kan inte ha beredskap för de mest extrema fallen jämt och kunna hantera dem, det är en samhällsekonomisk fråga i slutändan, säger Johan Berggren som är tillförordnad samhällsbyggnadsdirektör på Uppsala kommun.

Värmen var en orsak bakom översvämningarna

Ett av problem var den tidigare värmen och torkan. Löv och annat stoff hade på sina platser täppt igen dagbrunnar vilket gjorde att vattnet inte hade någonstans att ta vägen och därmed blev vattenpölarna större och större.

Hur ser skadeläget ut runt om i kommunen?

– Vi har inte fått någon entydig indikation på vilka skador som uppstått, och därmed inte heller någon kostnadsbild, säger Johan Berggren.

Nu tar kommunen krafttag för att förbättra kommunikationen mellan olika aktörer för att kunna hantera liknande situationer på ett bättre sätt.

– Vi kommer ta initiativ till ett möte med Trafikverket och Jernhusen för att se till att vi får en bättre beredskap och hantering av dagvattensituationen vid kraftigare regnmängder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.