Kommunen har fått nog – tvingar bort skeppet

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun har nu sagt upp Skeppets hamnplats och uppsägningstiden går ut 19 maj. Parallellt med det förbereder bygglovsenheten ett nytt föreläggande som kan sätta mer press på Skeppets ägare.

I helgen löper kommunens föreläggande ut. Enligt ett beslut i mark- och miljödomstolen ska skeppet vara flyttat senast 2 mars. Det kommer sannolikt inte att ske. Av flera skäl:

  • Ägaren säger sig ha betalat för kajplatsen för 2019.
  • Om Skeppet klarar en bogsering är oklart.
  • Broarna som fartyget ska passera måste smörjas och kontrolleras.
  • Det är osäkert om det finns en farbar väg ut från hamnplatsen.
  • Kommunen vill helst att ägaren själv flyttar på det skandalomsusade fartyget. Det är en kostsam manöver.

SVT Nyheter Uppsala fick för ett par veckor sedan kontakt med ägaren till Skeppet som då befann sig i Thailand. Hans inställning då var att Skeppet ska ligga kvar eftersom kajhyran för 2019 betalats in.

Kajplatsen har sagts upp

Tove Hedenskog, områdeschef vid Uppsala kommun, bekräftar att hyran betalats in, men kommunen har ändå sagt upp avtalet.

– Han har betalat för det här året. Men det finns fortfarande en ömsesidig möjlighet att säga upp avtalet och det gjorde vi nyligen, säger Tove Hedenskog.

Bakgrunden är att Skeppet saknar bygglov, och räknas som ett olaga bygge.

Uppsägningstiden är satt till 19 maj. Senast då måste Skeppet vara borta.

Förbereder nytt föreläggande

Kommunen förebereder också ett nytt föreläggande om flytt, och den här gången ska ett vitesbelopp kopplas på. Sista ordet om det här beslutet har plan- och byggnadsnämnden som har sitt nästa möte 14 mars. Tanken är att sätta ett ”kännbart belopp”, som gör att ägaren hellre ska flytta fartyget än låta det ligga och kosta pengar.

Med tanke på kommunens svårigheter att föra en dialog med Skeppets ägare förbereds också en egen flyttplan. Men hur det praktiskt ska gå till är inte klart i nuläget.

– Vi tittar på de möjligheterna. Men hur  det ska gå till vågar jag inte svara på, säger Tove Hedenskog.

– Det är ingen enkel uppgift att puffa undan det här fartyget. Och kostsamt, säger kommunalrådet Rickard Malmström (MP).

SVT Nyheter Uppsala söker Skeppets ägare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer