Foto: SVT

Skeppet blir kvar i Fyrisån under hösten

Uppdaterad
Publicerad

Restaurangbåten Skeppet blir kvar i Fyrisån ännu en tid. Men om det senaste beslutet inte överklagas måste fartyget bort efter två månader.

Sedan Skeppet fick slagsida i mars i år har turerna varit många. Först försökte kommunen i flera omgångar få båten på rätt köl igen. I början på juni lyckades man pumpa ut vattnet och ställde sedan krav på ägaren att flytta båten.

Tvisten har kommit att handla om att Skeppet saknar bygglov. Det tidigare bygglovet löpte ut i februari och någon ny ansökan har inte inkommit till kommunen, som dessutom inte tycker att båten – i sitt nuvarande skick – passar in i stadsbilden. Därför beslutade kommunen att Skeppet skulle bort.

Ägaren överklagade beslutet. Han tycker att restaurangbåten ska få ligga kvar året ut, eftersom han betalat för kajplatsen och dessutom fått ett muntligt löfte år 2009 om att båten skulle få ligga vid kajen tio år framåt.

Fått två månader på sig

Skeppet hamnade i och med överklagandet hos länsstyrelsen, vilket UNT var först med att berätta om.

Länsstyrelsen har nu beslutat att gå på kommunens linje: Fartyget ska bort. Men det räcker om ägaren flyttar det två månader efter att länsstyrelsens beslut vunnit laga kraft.

– Om ägaren överklagar vårt beslut till Mark- och miljödomstolen så drar det dock ut på tiden ytterligare, säger Cecilia Magnusson, chefsjurist på länsstyrelsen.

Ägaren har tills i slutet på september på sig att överklaga. SVT Uppsala har sökt honom för en kommentar, men utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

uppsala

Mer i ämnet