Foto: SVT

Då ska Skeppet i Fyrisån bort

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit många turer kring skeppet i Fyrisån. Men nu har en ny dom från mark- och miljödomstolen fastställt att ägaren måste flytta båten.

Enligt domen så måste båten flyttas senast den 2 mars. Kommunen menar dock att det finns en risk att det kan dröja ytterligare.

– Vi har en verklighet att förhålla oss till, om vi inte kan öppna broarna så får vi komma överens om ett nytt datum med båtens ägare, säger Tove Hedenskog, områdeschef på Stadsbyggnadsförvaltningen.

Skeppet saknar bygglov

Plan- och byggnadsnämnden har länge arbetat för att få bort båten från hamnen. Tvisten har handlat om att Skeppet saknat bygglov och varit misssköt enligt kommunen. Därför beslutade man om att den skulle bort.

Kommunen fick rätt

Ägaren överklagade dock beslutet. Ärenden hämnade senare hos länsstyrelsen som gick på kommunens linje. Beslutet överklagades till Mark- och miljödomstolen som gav kommunen rätt. Enligt domen har ägaren två månader på sig att få bort båten.

– Från vår sida har vi ett föreläggande om att vi vill att båten ska flyttas, det är vår ståndpunkt, säger hon.

Vad gör ni om ägaren inte flyttar båten?

– Vi har ingen färdig plan utan det är något vi får titta på senare, säger hon.

SVT Nyheter har sökt ägaren för en kommentar, men har har inte gått att nå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer