Vårdbolag anklagas för fusk – kommunen säger upp avtal

Uppdaterad
Publicerad

Äldrenämndens arbetsutskott beslutade på torsdagen att säga upp avtalet med vårdföretaget Attendo. Kommunens egen granskning pekar på omfattande välfärdsbrott.

Företaget, som är börsnoterat, och ansvarar för flera hundra personer inom hemtjänsten i Uppsala, anklagas av kommunen för att ha debiterat för hemtjänsttimmar som inte utförts. Personer som har hemtjänst av företaget har helt enkelt inte fått den hjälp som de har rätt till enligt avtal enligt kommunen.

På en presskonferens på torsdagen berättade kommunen att avtalet sägs upp med omedelbar verkan och det pågår även en polisutredning.

Attendofusket

”Upprepade brister”

Det är kommunens egen förvaltning som genom granskning fattat misstankar mot företaget.

– Det rör sig om upprepade brister. Brukare har inte fått den tid man har rätt till: vissa delar är polisanmälda, säger Lenita Granlund, förvaltningsdirektör Uppsala kommun.

Det är drygt 500 personer som får sin hemtjänst eller hemsjukvård från företaget. De kommer nu få hjälp och stöd från kommunen att genomföra byte av utförare. All hemvårdsverksamhet kopplad till Attendo Sverige AB upphör senast 30 april 2022. Övergång till ny utförare sker i takt med att berörda brukare gör sitt omval. Attendos övriga verksamheter i Uppsala påverkas inte av det inträffade.

– Det var ett enhälligt beslut i arbetsutskottet, säger nämndens ordförande, Eva Christiernin (S).

”Skrota LOV”

Oppositionsrådet Tobias Smedsberg (V) är mycket upprörd över det som har hänt och vill nu att kommunen tar kontrollen över hemtjänsten.

– Jag vill att kommunen skrotar LOV-systemet (Lagen om valfrihetssystem).

Men brister kan väl uppstå oavsett driftsform?

Ja, men använder vi lagen om offentlig upphandling kan vi kontrollera utförarna bättre, eller om vi har hemtjänsten i egen regi. Då kan vi också utkräva ansvar. Vem ska ta ansvar för det som har hänt nu, aktieägarna i Attendo? säger Tobias Smedsberg.

Attendo: ”Olyckligt”

Andreas Koch, kommunikationschef på Attendo, uppger att man fick reda på oegentligheterna förra veckan och har inlett en egen utredning.

– Vi hade hoppas på en gemensam utredning med kommunen men nu har de istället valt att häva avtalet och det beklagar vi verkligen. Det är olyckligt. Men vi kommer självklart verka för att det ska bli en så trygg överlämning som möjlig för alla påverkade.

Enligt Attendos egen utredning finns inga tecken på att kunder påverkats av det som hänt.

– Vi konstaterar att antal personer i den lokala verksamheten har brutit mot Attendos interna regler. Det är personer som haft en oegentlig verksamhet där de fått en egen vinning för sitt agerande, säger Andreas Koch.

Det här är inte första gången som missförhållanden på Attendos boenden avslöjas. Hur kan det hända igen?

– Vi har en väldigt stor verksamhet. Det här är kopplat enbart till ett av våra fyra områden i Uppsala, det finns ingen koppling till de problem som funnits historiskt.

Klippet: Hemtjänsten kan göras om i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attendofusket

Mer i ämnet